Skip to main content

Historisk høyt – flere starter eget selskap

– Stepp er dans, men du lager samtidig musikk og er aktiv del av rytmen, sier Kamilla og Eline Solberg (t.h.) i Offbeat Entertainment som underholder og driver kursvirksomhet.

– Stepp er dans, men du lager samtidig musikk og er aktiv del av rytmen, sier Kamilla og Eline Solberg (t.h.) i Offbeat Entertainment som underholder og driver kursvirksomhet.

Foto: K. Linnea Backe

Musikalartist Maine Eline Solberg og kollegaens selskap er ett av 1.560 som nylig er etablert innen kultur, underholdning og fritid.   

– I koronatiden var vi lei av at vi hverken kunne danse eller møtes. Vi fant en brygge på Storøyodden der vi kunne danse under pandemien og fant vi ut at vi ville starte selskap og få med flere. Nå har vi fått lokaler i nye «Dansens Haus» i Oslo og har 11 dansere i stallen, sier Maine Eline Solberg (29) fra Haslum.

Steppdanserne Eline Solberg og Kamilla Skallerud har dannet et DA og har hvert sitt enkeltpersonforetak i tillegg.

Steppdanserne Eline Solberg og Kamilla Skallerud har dannet et DA og har hvert sitt enkeltpersonforetak i tillegg. 

Foto: NINA ABRAHAMSEN

Hun etablerte «Offbeat Entertainment» i fjor sammen med Kamilla Skallerud (29) fra Kolbotn. De mener det å ha et selskap gjør det enklere når de eksempelvis skal søke kompensasjonsordning eller, som nå, søke om å få være med i Den Kulturelle Skolesekken. 

I fjerde kvartal i fjor ble det registrert 1.561 nye foretak innen kultur, underholdning og fritidssektoren i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I Bærum var det ved nyttår 112 flere virksomheter i denne sektoren enn i 2019. I Asker var det 56 flere.

Troen tilbake

Den økte nyetableringen innen kulturen består i hovedsak av enkeltpersonforetak. Nesten alle nye aksjeselskaper er innen «ukjent næring». Det kan tyde på at veksten innen kulturnæringen var sterkere enn tallene viser, ifølge SSB-forsker Håkon Frøysa Skullerud. 

– Jeg ser samme mønster i Asker og Bærum som i landet for øvrig: En stor økning i tredje kvartal i Bærum og fjerde kvartal i Asker 2021 til et historisk sett rimelig høyt nivå. Når folk velger å etablere et nytt foretak innen kultur, fritid og underholdning, betyr det at de har tro på næringen og den troen ser nå ut til å være tilbake på nivået før pandemien, sier forskeren. 

Hadde det ikke vært for støtteordningene vi og andre interesseorganisasjoner har kjempet frem, ville bildet sett mye verre ut.
Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke

Solberg og Skallerud har etablert et såkalt DA (Delt Ansvar). Det er nesten som enkeltpersonforetak, men risikoen er delt.

Nå er de i gang og planlegger feiring av «Steppdansdagen» med kurs og show i mai.

– Hardest rammet

Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, synes det er positivt at det er kommet flere nyetableringer innen kulturen, men advarer mot å tro at alle piler peker oppover.

– Kulturlivet har vært en av de hardest rammede bransjene under pandemien. Det vil ta tid før de kommer seg opp igjen. Hadde det ikke vært for støtteordningene vi og andre interesseorganisasjoner har kjempet frem, ville bildet sett mye verre ut.

Han håper nå publikum kommer tilbake. 

– De som står på scenen savner publikum og mange av oss savner kultur. Jeg vil også hylle de som våger å satse på å skape noe eget og dermed bidra til verdiskaping og arbeidsplasser.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.