Skip to main content

– Her på Henie Onstad kunne vi danse overalt, når vi ville

Danser og koreograf Merete Bergersen (74) og danser Anne Britt Kjelsrud (72) sammen med kurator Lars Mørch Finborud foran scenografi laget for Høvik Ballett av Inger Sitter og Kjell Varvin (bakerste). 

Foto: Karl Braanaas

Seks dansere startet Høvik ballett for 50 år siden. Lørdag hedres pionérene på Henie Onstad Kunstsenter med pop-up-utstilling, forestilling og bok.

Norges aller første frie dansegruppe Høvik Ballett startet med et møte på Kolsåstrikken i 1969. Basen ble Henie Onstad Kunstsenter fra dag én, med velsignelse fra den første direktøren, Ole Henrik Moe. Leien ble betalt i forestillinger på senteret.

– Både han og Per Hovdenakk var opptatt av liv og ungdommelig aktivitet. I starten var dette en blanding av museum og ungdomsaktivitetshus. I kjelleren spilte et jazzband, forteller kurator Lars Mørch Finborud.

– Vi var her hver bidige dag, danset overalt og hadde prøver overalt, før vil la ut på turneene våre. I dag er alt mer stengt og regulert for ungdom, sier danser Anne Brit Kjelsrud (72).

I løpet av Høvik Balletts 21 år holdt de rundt 1.700 forestillinger og skapte 70 nye verk.

– Jeg husker vi øvde alene blant Giacomettis skulpturer. Under åpningen var salen full av mennesker, siden de hele tiden måtte gi oss plass, ble de også en del av forestillingen, sier en av pionérene, gruppens koreograf og danser Merete Bergersen (74).

Egen jobb

– Som ferdig utdannede dansere, måtte vi skape våre egne arbeidsplasser, forklarer Bergersen som sammen med fem andre jenter startet gruppen. De ville jobbe med moderne dans.

Lørdag hedres de på HOK med konsert, filmer og danseforestilling koreografert av Bergersens datter, Vivild Bergersen. Det blir også vist frem kostymer og et utvalg av scenografier og kostymeskisser av Inger Derlick og Marianne Forsberg samt billedkunst relatert til gruppens historie. Samarbeidspartnere var en rekke kunstnere, saksofonist Jan Garbarek og dikter Jan Erik Vold. Dikteren stiller også opp på HOK lørdag.

– Det er en ære at han ønsker å komme, sier Kjelsrud og Bergersen. 

Gir ros

Danser, skuespiller og koreograf Guro Nagelhus Schia har base i Sandvika og mener danserne i Høvik Dans har lagt et viktig grunnlag som hun ønsker å videreføre.

– Jeg tenkte på dem da Vebjørn Sundby og jeg danset her ved åpningen av Kunst Rett Vest nylig. Dansetradisjonen sitter i veggene på HOK, også etter Sonja Henie.

Høvik Ballett besto i 1969 av (f.v.) Wenche Lund, Marianne Luihn Hermansson, Anne-Grete Lingsom, Kjersti Engebrigtsen, Merete Bergersen og Kari Fjeld Glesne. Med i denne dansen er også Runar Borge. 

FOTO: Hentet fra boken Høvik Ballett

Fra danseforestillingen Avgrundens Brønd i en tv-versjon i 1974, koreografert av Merete Bergersen. 

 FOTO: Hentet fra boken Høvik Ballett

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.