Skip to main content

Danseelever lot seg inspirere av litteratur

I helgen har 600 elever fra KGB dans og ballett hatt forestillinger i Sandvika teater.

I helgen har 600 elever fra KGB dans og ballett hatt forestillinger i Sandvika teater.

Foto: Joakim S. Enger

Før vårens forestilling inngikk KGB dans og ballet et samarbeid med Bærum bibliotek. Resultatet har blitt en forestilling som vil fremme barn og unges leseglede. 

På scenen i Sandvika teater står boktraller, bokhyller og innleveringskasser. De siste dagene har teateret nær sagt vært gjort om til «et bibliotek», der KGB-elevene har vist frem litteratur gjennom dans. 

– Kombinasjonen dans og bøker er en veldig fin kombinasjon, sier produksjonskoordinator ved KGB dans og ballet, Nina Grøholt.

– Det er så mye gøy å hente fra litteraturen, fortsetter hun.

Grøholt mener det er viktig å samarbeide med ulike, lokale kulturtilbud, spesielt når de jobber med temaer som krysser hverandre.

Over 600 dansere i ulike aldre bidro til forestillingen.

Over 600 dansere i ulike aldre bidro til forestillingen. 

Foto: Joakim S. Enger

– Barna får danset, samtidig som tematikken kan bidra til økt leseglede. Vi får slått to fluer i en smekk, forteller Grøholt.

Dansende bibliotekarer

Forestillingen har blant annet tatt utgangspunkt i gamle barnebøker, håndverksbøker og boken for trafikalt grunnkurs(!) men også i danser fra mobilappen Tiktok.

– Bibliotekene er i dag en helt annen arena enn det har vært tidligere med tanke på kulturformidling, forteller Grøholt. 

Hun understreker at dette var viktig å få med da de lagde forestillingen.

Blant annet danser to av elevene i roller som bibliotekarer. Gjennom disse blir også de ulike tilbudene til biblioteket vist frem, som tiktok-workshops, foredrag og andre aktiviteter.

– Biblioteket handler ikke lenger om å finne seg en bok og være musestille, understreker Grøholt.

Også biblioteksjef Trine O. Schøning syntes samarbeidet er veldig positivt.

– Jeg tror at all oppmerksomhet rundt lesing er bra, forteller biblioteksjefen. 

– Kombinasjonen dans og bøker er en veldig fin kombinasjon, sier produksjonskoordinator ved KGB dans og ballet, Nina Grøholt.

– Kombinasjonen dans og bøker er en veldig fin kombinasjon, sier produksjonskoordinator ved KGB dans og ballet, Nina Grøholt.

Foto: Joakim S. Enger

Hun mener bibliotekets er en viktig møteplass for barn og unge.

– Det er en møteplass hvor ingen forventer noe av deg, man kan bare være her å henge. Det er en viktig del av lokalsamfunnet, fordi her kan man være alene sammen, understreker hun.

Schøning tror det er positivt at litteratur formidles gjennom dans, og mener det er veldig viktig å vise at litteratur er mer enn gamle, tjukke klassikere. De har tidligere hatt pop-up dans, babydansing og brudevals-kurs i biblioteket.

Eldre dansere motiverer

Over 600 dansere i ulik alder bidrar i forestillingene. I tillegg til de yngste danserne er også elever på et høyere nivå med på scenen. Blant dem er Kaspian Corin Haugland Nilsen (20).

– Jeg syntes samarbeidet er veldig viktig. Det er viktig å ha et bibliotek, for bøker kan jo egentlig ikke erstattes med noen annet, forteller han. 

Dette blir Haugland Nilsens siste forestilling før han skal gå fra ballett til førstegangstjenesten.

De yngre danserne syntes også tematikken rundt bøker er gøy. Jenny Emilie Kjevik Aakre (9) og Anne Sofie Frøseth (9) danser begge «detektiv-dansen». Anne syntes det er ekstra gøy siden hun leste detektiv-bøkene da hun var liten.

– Det er gøy å kjenne igjen bøkene i dansene, forteller Jenny ikledd et rødt detektivkostyme.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.