Danseelevene fra Bajazz på Bekkestua planlegger en reise til Tanzania vinterferien 2016, for å jakte på stressfri tilværelse og livsglede. En lignende tur ble arrangert i fjor. Også da var Clara Vigeland (16) med.

– Jeg har aldri hatt det så gøy før. Hvis jeg er litt nede, tenker jeg på det jeg opplevde. Det var så flott å se den utrolige energien og gleden, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg måtte ta et friår for å få det til å gå opp

Stresset ungdom

Etter 20 år som leder for Bajazz ønsket ballettpedagog Vibeke Vigeland å ta med danseelever vekk fra stress og jag. Hun har opplevd jenter som skal være moteriktige, prestere på skolen, ha tid til venner, familie, sosiale medier og lekser. De kommer på trening og føler seg utslitt, de mangler søvn og er stresset.

– Jeg ville hjelpe ungdom til å snakke mindre om å være slitne, og heller motivere dem til å gjøre noe. Jeg oppdaget at de hadde behov for å hjelpe andre. Det var som å fyre opp et bål, sier Vigeland.

Tre ganger har hun tatt med ungdom til Afrika, dansens vugge, med prosjektet Fra hjerte til hjerte. Der er ikke «likes» på Facebook og Instagram så viktig.

LES OGSÅ: Unge dansere slutter tidlig

- Mobilen er et stressmoment

– Jeg er spent på hvordan reisen forandrer meg. De som har vært på turen tidligere, sier det er en livsendrende reise, sier Elin (16).

Blant annet lurer de på hvordan det blir å reise uten mobilen. Det verste blir å reise langt uten å kunne høre på musikk, tror dansegjengen.

– Vi vet ikke helt hvordan vi skal klare det, sier Heidi Evensen.

– Men mobilen er et stressmoment. Du skal ikke bare publisere hva du selv gjør, men også følge med på andre hele tiden, sier Tuva Degré.

LES OGSÅ: Lingjærde hedret av kongen

– Vi vil lære av dem

Bajazz samler også inn penger til å gjenoppbygge en kulturskole som ble revet. Men først og fremst reiser de for å lære.

– Vi skal lære å være mer åpne og sette pris på det vi har. I Tanzania danser de mer fritt, mens her er alt i så strenge rammer, sier Tuva og Rebekka.

For å trene seg opp, øver de på å danse med øynene lukket.

– Hos oss skal fasaden være perfekt. Det er ikke på samme måte der, hverken i dans eller ellers, sier Eva.

– Vi kommer til å lære mer av dem, enn de av oss. Folk koser seg mer, også når de gjør plikter, sier Clara.

– De har så lite, og vi har så mye, sier Rebekka.

– Så er vi sure og de blide, sier Clara.

LES OGSÅ: Nytt tilbud for talentene