Fra klokken 12 lørdag kan du besøke Radar og multisalen i Asker kulturhus for å oppleve nerdekulturen med fokus på alt fra sci-fi, gaming, cosplay til animasjon og fantasy. Det er tredje gangen Unicon Expo arrangeres i Asker den siste helgen i mars.

Nikita Ødegaard (19) fra Asker en av initiativtagerne og gleder seg til å treffe folk. I fjor var rundt 200 innom Asker kulturhus, i år håper de på enda flere.

– Dette miljøet er veldig inkluderende og favner ganske bredt i alder, selv om de fleste er i slutten av tenårene og i tyveårene. Dette er et meetup-sted for unge voksne som er opptatt av dataspill, filmer og tegneserier, sier hun.

– Det er også mulig å kjøpe sykt kul mat. Hva med en japansk parfait, som er en dessert, eller Butterbeer som ikke er øl, men en brus fra Harry Potter-universet. Det selges også mange effekter i de mange genre dette omfatter. Du kan også delta i flere leker, konkurranser og høre foredrag.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Bildeserie

Cosplay-workshop på Helset

 

Mer cosplay

Denne uken var det mulig å kjøpe pent brukte cosplay-effekter og mye annet på loppemarked og workshop med Tine Marie Riis i Helset fritidssenter. En av de som står bak dette er Josefin Larsson, daglig leder på Helset.

– Jeg drømmer om å samle et community som har blitt lite prioritert i kommunal sammenheng. Vi har tegnet opp et drømmeverksted slik at cosplayutøvere kan arbeide med sitt håndverk og sin hobby sammen med likesinnede. Flere jobber mot tilskuddsordninger fra stiftelser for å få dette finansiert. Vi ønsker å skape en slags subkultur-hub på Helset hvor disse miljøene kan samles og møtes i felles prosjekter, sier hun.

De er ett av to steder i Bærum som har eget spillhus med proft utstyr.

LES OGSÅ: Kler seg ut som spillhelter, kosedyr og japanske tegneseriefigurer

 

Cosplay på heltid

Sofia Gützkow (18) var innom og fikk prøve plastmaterialet polymorph som cosplayer Tine Marie Riis demonstrerte. Det er giftfritt materiale som kun trenger oppvarming i vann for å formes til tenner, ører og pynt på kostymer som hjelmer og klær.

– Kommer du til å bruke polymorph?

– Helt klart, jeg kommer til å lage detaljer til belter og kanskje noe ørepynt, sier Sofia.

Hun har vært cosplayer i 3–4 år, men ikke så aktiv i det siste.

– Jeg har tenkt på å ta det opp igjen og det var gøy å være tilbake i miljøet.

Hun forsvinner ut døren med nyinnkjøpt bluse og videospillet The Witcher under armen, et populært rollespill.

Tina Marie Riis fra Lommedalen er den eneste i Norge som i flere år har vært heltids cosplayer. Interessen rundt lidenskapen, som etter hvert ble til et yrke, beskriver hun som økende.

– Vi har ligget litt etter med dette her nord, men nå har flere folkehøyskoler dette som egen linje, eller valgfag. I år har hun vært mest i Norge, men reiser en del rundt i verden på messer og konkurranser.

– Hva gir det deg?

– Det gir meg masse energi å gå inn i ulike roller, et avbrekk fra hverdagen, jeg føler meg litt tom hvis jeg ikke driver med cosplay. Jeg liker å lage alle kostymene mine selv. Alle i miljøet deler erfaringer med hverandre og er snille med hverandre. Hun har inngått et samarbeid med Telenor i et spillopplegg myntet på ungdom. Der spiller hun rollen Crystal Maiden. Slik kan du oppleve henne i The Gathering i Vikingskipet på Hamar flere dager i påsken. Utover våren blir hun å se i UKM (Ung Kultur Møtes).

LEST DENNE? Vil leve som nerdete krigerprinsesse