(Nettavisen): Casper Ruud er del av en ny generasjon norske utøvere som slår gjennom i idretter der nordmenn ikke har hatt tradisjon for å lykkes.

Norge er ikke lenger bare en skinasjon, og nå hevder våre beste menn seg også i golf, tennis, fotball og langdistanseløping.

Suksessen fører med seg en del tilbud Snarøya-gutten bare kunne drømme om for et par år siden, og han legger ikke skjul på at kjendislivet har ført ham ut i «dypt farvann».

Som for eksempel han var med på en fotoshoot med Vogue i fjor høst:

280 reisedøgn i året

Nettavisen møter Ruud i Oslo Tennisarena i forbindelse med barneturneringen Casper Ruud Open noen uker før alvoret starter på ATP-touren igjen.

− Det er 270–280 reisedøgn i året, så det er deilig å med tre-fire uker hjemme, sier en småsvett Ruud noen minutter etter han har tatt hundrevis av selfier og signert like mange baller, bager, T-skjorter, pannebånd og telefoner.

Barna står fortsatt med stjerner i øynene da vi «søker tilflukt» på et møterom i Oslo Tennisarena.

− Det er bare hyggelig. Klart det blir litt intenst, men det var jeg forberedt på. Det er 250 barn som er påmeldt denne helgen, smiler Ruud.

Tennisturneringen han har satt i gang med hjelp fra familien er bare en brøkdel av forpliktelsene som følger med det å være en av verdens beste tennisspillere.

Svarer på kritikken

Før Australian Open i januar reiste 24-åringen fra Snarøya rundt i Sør-Amerika og spilte oppvisningskamper sammen med hans eget barndomsidol, Rafael Nadal.

Faktisk så fikk både han og Nadal en del kritikk for nettopp det.

Mange eksperter mener oppvisningskampene gikk ut over prestasjonene i Australian Open og at den perioden på vinteren burde vært brukt til andre ting.

Ruud lar seg imidlertid ikke affisere. Han er klar på at Australian Open spilles hvert år, mens muligheten til å reise Sør-Amerika rundt med Rafa Nadal trolig aldri kommer igjen.

− Når en av verdens største idrettsmenn spør deg om å være med på en tour i Sør-Amerika og reise rundt med han, så er det selvfølgelig vanskelig å si nei. Det var en veldig morsom opplevelse og noe annerledes jeg aldri har vært med på før, sier Ruud.

Tidligere Wimbledon-mester Marion Bartoli er blant de som har kritisert Ruud, som overraskende røk ut i andre runde mot Jenson Brooksby.

− Man kan spekulere så mye man vil. Jeg var i Australia og følte at jeg var i god fysisk form og god tennisform. Jeg fikk det ikke til i den turneringen eller den kampen, men jeg tror ikke nødvendigvis det er grunnen til at vi ikke fikk det til.

− Sier nei til 95 prosent

Pappa Christian Ruud anslår at sønnen sier nei til rundt 95 prosent av forespørslene han får, og Casper innrømmer at har møtt på en verden han ikke visste noe om da han drømte om å bli tennisstjerne som barn.

− I dagens samfunn så er det nok enda mer som er ønskelig at man stiller opp på, sammenlignet med for ti år siden. Med sosiale medier og teknologi, som er viktig for å opprettholde et image, så blir det litt ekstra jobb, men det er greit, sier Casper Ruud.

− Jeg klager ikke over det, men det er litt mer enn jeg hadde trodd som elleveåring og da jeg drømte om å bli profesjonell tennisspiller, så var jeg ikke klar over alt det andre som kom med.

I kjølvannet av US Open-finalen i fjor høst ble det blant annet invitasjon til Petter Stordalen-fest, fotoshoot med Vogue og pris for årets forbilde på idrettsgallaen.

Med Porsche som sponsor, blir det også noen hyggelige oppdrag:

Vogue-modell

Ruud innrømmer at han ikke følte seg helt på hjemmebane under fotoshooten, som fant sted på Stordalen-hotellet Sommerro.

− Det er ikke det jeg drømmer om å gjøre hver eneste dag. Jeg var på dypt farvann og måtte gjøre nye ting. Visse antrekk, som var enda villere enn det man så, kom ikke med engang.

− Hvordan kom dette i stand?

− Jeg og Maria (kjæresten) ble invitert på et Vogue-show dagen etter US Open-finalen i New York. Da møtte vi en del av redaksjonen i Vogue, og de ønsket å gjøre en større artikkel i den skandinaviske delen. Det var gøy å være med på det og en kul location. Det var en kul shoot, men den var lang og. Det var syv timer med jobb, så det tar tid.

Uansett hvor krevende det kan være og hvor utilpass han kan føle seg utenfor komfortsonen, så konkluderer han med én ting. Han ville ikke vært det foruten.

− Det er et luksusproblem. Man vil heller lykkes og bli invitert enn at man ikke får invitasjoner og at det ikke går bra. Det må man bare lære seg å deale med.

− Vokser på morsomme tilbud

For pappa og trener Christian Ruud er det viktigste at jobben på banen blir gjort og at det blir nok tid til hvile etterpå.

− Klart når du er en superstjerne og har sponsorer, så må du stille opp på ting. Det gjør Rafa og Djokovic også. Du må bare lære deg å leve med det. Så får du prøve å gjøre det på en så energieffektiv måte som mulig, sier Christian Ruud til Nettavisen.

Han tror en del av forespørslene utenfor banen er noe som også kan gi motivasjon.

− Jeg tror også at når du kommer opp dit at du får morsomme tilbud, så er det ting som også bygger glede og entusiasme. Du vokser litt også på det. Det er motivasjon i seg selv.

− Han ser at «oi, på grunn av at jeg er god i tennis, så får jeg være med på disse tingene her». Alt fra å være med på en Stordalen-fest til å få spille på en kjempeflott golfbane. Vi prøver å bruke det til vår fordel, så må man vite når man skal si nei.

Ikke komfortable med Netflix tett på

Da Netflix kom på banen og ville profilere Casper i serien Break Point ble det satt klare begrensninger for hva de fikk lov til å filme bak kulissene hos Team Ruud.

− Vi slapp ikke de noe særlig tettere på enn litt oppvarming, kamper og noen intervjuer i ettertid. Vi var ikke helt komfortable med å ha de med på middager, inn på hotellet og sånne ting, slik noen av de andre spillerne valgte å gjøre. Det var bevisst. For meg er tennis det viktigste, sier Christian Ruud.

− Vi var fornøyde med utfallet av det. Hva det blir i fremtiden vet jeg ikke. Casper må føle trygghet i det. I første runde var vi ikke helt komfortable med at de skulle få tilgang hele dagen. Derfor er vi litt mindre synlig enn andre som er med, sier Christian Ruud.

Casper Ruud er for tiden aktuell i Masters 1000-turneringen Miami Open, som starter til uka.

Nordmannen har fått en litt trå start på 2023-sesongen, men nå nærmer det seg grussesong, da han etter planen skal toppe formen.