Djokovic halte i land et svært jevnt første sett, etter at han brøt Ruuds serve og vant 7–5. Da hadde nordmannen stått imot tre tidligere breakballer fra serberen.

Men så måtte altså 23-åringen fra Snarøya i Bærum bøye seg i støvet for serberen.

I det andre settet trykket serberen enda hardere på og nivåforskjellen ble større. Djokovic brøt Ruuds serve i det fjerde gamet og gikk opp til 3–1. Det forspranget klarte nordmannen ikke å ta igjen. Begge finalistene holdt sine servegame, og Djokovic vant 6–3.

Serberen (35) er dermed den eldste som vinner turneringen, og han har i løpet av turneringen i Torino spilt seg opp tre plasser på ATP-rankingen og vil nå være nummer fem, på plassen bak Ruud.

– Først og fremst vil jeg gratulerer Novak og hans lag. Jeg vet at han har hatt en vanskelig sesong, og det er fantastisk at han har kommet tilbake på denne måten, sa Casper Ruud på premieutdelingen etter kampen.

Djokovic har som kjent hatt utfordringer med koronavaksine, og har av den grunn ikke fått innreise til flere turneringer.

– Jeg vil også få takke mitt eget lag og hele mitt støtteapparat. Uten dere hadde ikke dette vært mulig, sa Ruud.

Han takket også spesielt sin kjæreste Maria Galligani. Som han har vært sammen med siden 2018. 

Umulige hjørnet

Ruud visste at han gikk til en vanskelig oppgave.

– Det virker som han er i det litt umulige hjørnet her. For hvem som helst som møter Djokovic på en innendørs hardcourt, så er sjansene ganske små, sa Ruud før møtet med serberen.

Ruud har fortsatt til gode å vinne ett eneste sett mot den serbiske veteranen i de fire møtene dem imellom.

Søndagens finale var den fjerde store for nordmannen i 2022. Han kan se tilbake på to Grand Slam-finaler (Paris og New York), samt finalen i Masters-turneringen i Miami.

– Å ta seg helt til en finale er mer enn jeg hadde forventet før jeg kom hit, sa Ruud til NTB før finalen.

ATP-sluttspillet var en stor opptur for nordmannen, som trøblet en god del etter US Open-finalen mot Carlos Alcaraz i september.