– Ikke spør meg hvor mange bøker jeg har!

Margrethe Dobloug smiler og betrakter sine 4 meter høye bokhyller. På den ene siden av rommet har hun og ektemannen Lars Roede stablet faglitteratur, og på den andre siden, skjønn- litteratur. I midten av det åpne rommet troner et 4 meter bredt vindu med utsikt mot Holmen og Konglungen. Innenfor vinduet er det tilpasset en like bred skrivepult.

– Roen senker seg over meg idet jeg kommer inn her, og jeg blir veldig interessert i bøkene mine. Jeg har et veldig personlig forhold til bøker, forteller Dobloug.

Bøkene i fokus

Derfor var det nettopp bøkene arkitekten Knut Hjeltnes tok utgangspunkt i da han tegnet annekset i hagen. Bokhyllene danner selve rammekonstruksjonen i huset ved at de henger sammen med takbjelkene. Først etter at hyllene ble reist opp, fulgte isolasjon og fasade.

– Først bokhyllene, så fasaden – det er en genial måte å konstruere et bibliotek på, sier Dobloug, som selv har bakgrunn som arkitekturprofessor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Familiebolig

100 år skiller annekset fra hovedhuset som ligger noen meter bortenfor. Det gamle, okergule trehuset har tilhørt Roedes familie i et par generasjoner, og ble opprinnelig bygget som sommerbolig i 1903 av Lilla Hansen – en av Norges første privatpraktiserende kvinnelige arkitekter. Behovet etter mer plass begynte å melde seg for rundt 20 år siden. De to barna deres vokste til, og både skap og vegger var stappfulle.

– Vi tenkte det ville være hyggelig å ha et ekstra oppholdsrom så barna kunne få boltre seg mer i fred etter hvert. Også måtte vi velge om vi ville ha malerier på veggene eller bøker – det var helt sprengt her, sier Dobloug.

  • LES OGSÅ: Stylisten Line Langmo

Komplisert å bygge på

Ettersom det gamle sommerhuset har en sluttet form, var det komplisert å skulle bygge på. Dessuten ønsket familien seg noe mer moderne.

– Vi ønsket ikke å lage en nostalgisk kopi av et gammelt hus, men et hus som var i tråd med vår tid.

Resultatet er et tidstypisk og nøkternt uthus med en rekke bruksområder. En liten hems med sengeplass gjør biblioteket til et hyggelig gjestehus, og en prosjektor og et lerret omgjør det til en kinosal. Det er også et utmerket selskapslokale.

– Her kan man ha alt fra dansefest til barnedåp. På julaften pleier familien å sette opp et 4 meter høyt juletre her inne. Da er vi 35 mennesker rundt juletreet, forteller Dobloug.

Oppbevaringsboder og et snekkerverksted er også tilknyttet annekset.

Tusle barbeint

Noe av det herligste med et anneks, er den fysiske avstanden til hovedhuset, synes eierne. Distansen er akkurat kort nok til at man kan tusle barbeint mellom husene, men samtidig lang nok til at man føler seg helt uforstyrret.

– Vi kan jobbe og lese bøker helt i fred, eller spille så høy musikk vi bare vil.