Skip to main content
FOTO: KNUT BJERKE

Brann, popstjerne- bråk og folkeaksjoner –  slik ble nye Sætre skapt

En verdenskjent popstjerne som protesterte. Et sveitserhus som brant ned til grunnen og en splittet befolkning. Sætre anno 2021 ble ikke bygget uten strid.

Sætre sentrum er urbane blokker nær vannet, med butikker i første etasje. 

Litt lenger innover – et kjøpesenter – likt mange andre mindre nærsentre i Norge. 

Slik har det ikke alltid vært.

10. mai 2013 brant det i Sætre sentrum. Det var den gamle hovedbygningen – den såkalte «Ekegården» som brant til grunnen. «Losen» ble bygget kalt i senere år på grunn av kafeen med samme navn, som drev der i årene før brannen. 

– Jeg erkjenner det ikke finnes noen returbillett, men flere av oss kjempet med nebb og klør mot et mer urbant Sætre, sier Asle Lien.

– Jeg erkjenner det ikke finnes noen returbillett, men flere av oss kjempet med nebb og klør mot et mer urbant Sætre, sier Asle Lien. 

FOTO: KNUT BJERKE

Gården sto plassert midt i det som i dag er det nye sentrumsområdet. 

– Det var helt forferdelig at det brant, og kokkene bodde jo i annen etasje. Vi fikk heldigvis alle ut, men jeg synes fortsatt det er forferdelig å tenke på, sier Mike Latch, som drev kafeen. 

 I dag driver han spisestedet Cæsar Café og Pizzabar i første etasje i et av de nye byggene, og stortrives med det. Det skal for øvrig også ha ryktes at det spøkte i Losen.

Spøkelser eller ei, da Ekegården hadde brent ned, var det klart for utbygging av et helt nytt sentrum i Sætre – byggetrinn 1 i boligprosjektet Sætre havn. Tidligere, i 2008, hadde også et annet bygg, som huset Kiwi, brent ned. 

Mike Latch driver i dag Cæsar Café og Pizzabar i Sætre sentrum. Han drev Losen da bygget brant. Her mimrer han og Asle Lien om fortiden.

Mike Latch driver i dag Cæsar Café og Pizzabar i Sætre sentrum. Han drev Losen da bygget brant. Her mimrer han og Asle Lien om fortiden. 

FOTO: KNUT BJERKE

Det nye boligprosjektet skapte sterke følelser i lokalbefolkningen. Noen jobbet hardt for, andre var sterkt imot. En av dem som engasjerte seg var Asle Lien, født og oppvokst på Sætre. «Det hviler en menneskeskapt forbannelse over Sætre sentrum», skrev han i et engasjert leserinnlegg i Røyken og Hurums Avis i oktober 2018.

Ikke siden flyplassvedtaket om hovedflyplass eller ei på Hurum, har Sætres befolkning vært så delt om noe, går det frem av innlegget.

– Jeg erkjenner at det ikke finnes noen returbillett, men flere av oss kjempet med nebb og klør. Vi ville ikke ha et urbant og identitetsløst Sætre, sier Lien til Budstikka i dag. 

Tidligere ordfører i Sætre, nå varaordfører i Asker, Monica Vee Bratlie, er svært fornøyd. 

– Jeg synes det er blitt veldig fint i Sætre. I mange tiår har politikerne forsøkt å få til utvikling der. Det ser ut som folk trives og bruker stedet, sier hun.

Asle Lien synes noe av det nye er fint, som vannspeilet her.

Asle Lien synes noe av det nye er fint, som vannspeilet her.

FOTO: KNUT BJERKE

– Det er ikke slik jeg ønsket meg det. Jeg vokste opp med små trehus og små butikker. Men – jeg får trekke frem noe av det positive. Vannspeilet på Torvet er blitt flott, og det er jo noen hyggelige småbutikker i første etasjene på blokkene, sier Lien. 

– Da Losen brant, håpet jeg og flere at bygget skulle bli reist igjen. Det skjedde ikke. Jeg hadde håpet Sætre kunne blitt utviklet mer som eksempelvis Holmsbu, med mindre trehus, sier Lien.

Sætre sentrum i eldre dager.

Sætre sentrum i eldre dager.

FOTO: PRIVAT

En egen protestaksjon ved navn «Respekt Sætre» ble etablert, og Lien forteller at en underskriftskampanje høstet underskrifter fra 619 personer. 

Her engasjerte også den verdenskjente artisten Morten Harket seg. 

Harket bor på en halvøy ved Sætre. «Vi som reiser oss i protest, har ingen andre tilsiktede mål enn at Sætre skal få leve opp til sitt naturgitte og fantastiske potensial» – sto det i Morten Harkets leserinnlegg i DT 29. juni 2015.

Den kjente artisten Morten Harket bor på en halvøy utenfor Sætre. Han var også med og protesterte mot utviklingen av sentrum.

Den kjente artisten Morten Harket bor på en halvøy utenfor Sætre. Han var også med og protesterte mot utviklingen av sentrum.

FOTO: ANETTE ANDRESEN

– Det er riktig at Respekt Sætre gruppen mente sentrum ville bli ødelagt. Vi hadde flere innbyggermøter og dialogmøter. Et forslag som opprinnelig lå på bordet om å bygge boliger utover i sjøen, ja, det droppet vi. Jeg var selv for det, men flertallet var imot, sier Vee Bratlie.

Hun minner også om at det ble dannet en motaksjon til Respekt Sætre, som het «Vi som vil ha utvikling i Sætre sentrum». 

– Den fikk stor oppslutning, så det var helt tydelig at veldig mange støttet planene om et nytt Sætre, og vi fortsatte, mener Vee Bratlie.

En ny strand var noe av det som kom ut av utviklingen.

En ny strand var noe av det som kom ut av utviklingen. 

FOTO: KNUT BJERKE

– Din mann Tom Bratlie ledet utviklingsselskapet Sætre Utviklingsselskap – hva tenker du om dette i dag?

– Jeg kan forstå at noen reagerte på dette, men styrevalgene ble enstemmig vedtatt, og vi var svært nøye på å opptre korrekt i alle sammenhenger. Habilitetsspørsmål ble selvsagt avklart, og fulgt opp gjennom hele prosessen. Noen trodde også vi hadde eierinteresser i dette. Det hadde vi ikke. Tom fikk kun betalt styrehonorar, sier Vee Bratlie.

Bratlie forteller om spenning da utviklingsselskapet forsøkte finne en investor og boligutbygger.

– Jeg husker de fleste hadde innvendinger til at Sætre lå for langt ut til at salget kunne bli noe bra. De eneste som faktisk slo til var Conceptor Bolig, påpeker hun. 

– Vi er veldig fornøyd med Sætre Havn, sier Lasse Skjelbred, administrerende direktør i Conceptor Bolig AS, med hovedkontor på Billingstadsletta. 

Han opplyser at selskapet har investert over en halv milliard kroner i prosjektet. 

– Gruppen «Respekt Sætre» var imot prosjektet. Hva tenker dere om det i dag? 

– Det er alltid litt ulike meninger om denne typen prosjekter. Det er helt naturlig. Kommunen var imidlertid helt tydelig og ønsket prosjektet og utviklingen, sier prosjektleder Per David Andersen i Conceptor Bolig. Han opplyser at det samlet per nå er bygget og solgt 127 boliger.

Arkitekter har vært Halvorsen & Reine Sivilarkitekter i Drammen. Master i Arkitektur der, Sindre Skarra, forklarer om de arkitektoniske grepene. 

– Helt siden starten har det fra vårt side vært et særskilt fokus på nærheten til sjøen, og opplevelsen av det maritime, sier han.

– Prosjektet og utviklingen av Sætre har vært på tegnebordet helt siden slutten av 90-tallet, så det er gått mange runder frem til det vi kan se og oppleve der ute i dag. 

Fra sin endeleilighet kan tidligere politioverbetjent Olav Brubakk skue utover det urbane Sætre sentrum. Han liker nærhet til butikker og restauranter, forteller han.

Fra sin endeleilighet kan tidligere politioverbetjent Olav Brubakk skue utover det urbane Sætre sentrum. Han liker nærhet til butikker og restauranter, forteller han. 

FOTO: KNUT BJERKE

Han forklarer at firmaet var opptatt av å dele opp forholdsvis store bygningskropper med leiligheter og næringslokaler, noe han mener var en tilpasning til det maritime og sjønære miljøet i Sætre. Han trekker frem materialvariasjon, varierende gesimslinjer, diverse brudd og fysiske mellomrom i volum, som en måte å dele opp og variere. 

Skarra sier prosjektet er inspirert av ulike steder i Norge, og nevner bebyggelsen langs Nidela i Trondheim, og kystbebyggelsen nedover Sørlandet.

Boligene falt i smak, i alle fall hos dem som kjøpte dem. De første boligene ble overtatt for rundt tre år siden, opplyser daglig leder Fred-Ivar Myrseth i Frem Eiendomsmegling.

– Salget har gått særdeles bra helt fra start, godt over 70 prosent av boligene ble solgt nærmest med en gang, sier Myrseth.

I april 2019 skrev DT og så siden Estate nyheter, at kun en uke etter at det tredje byggetrinnet i Sætre var lagt ut, hadde Frem Eiendomsmegling solgt leiligheter til over 100 millioner kroner. Leilighetene, på mellom 42 og 142 kvadratmeter var priset fra 2, 4 til 11,2 millioner kroner.

Conceptor Bolig ønsker ikke oppgi hva de sitter igjen med av overskudd.

– Hvem har kjøpt?

–I første byggetrinn var det mange lokale på Sætre, godt voksne som solgte sine eneboliger for å flytte i leilighet. Da Røyken og Hurum ble en del av Asker kommune, merket vi økt pågang også fra folk fra opprinnelige Asker kommune. Vår antagelse er at det har noe å gjøre med at Sætre også nå var en del av Asker, forklarer Myrseth.

En av dem som har flyttet til Sætre er Olav Brubakk (66), som tidligere bodde på Borgen. 

Tidligere Borgen-bosatte Olav Brubakk og kona Mai trives godt i Sætre. De har to terrasser og nydelig utsikt over båter og fjord.

Tidligere Borgen-bosatte Olav Brubakk og kona Mai trives godt i Sætre. De har to terrasser og nydelig utsikt over båter og fjord. 

FOTO: KNUT BJERKE

Den tidligere politioverbetjenten og kona Mai flyttet inn i midten av september 2018. Paret har endeleilighet, to terrasser og store vinduer med utsikt over fjorden.

– Vi trives med å bo ved sjøen i moderne ny leilighet. Det er et hyggelig miljø her, med butikker og utsteder. Jeg har ikke båt selv, men det er et hyggelig maritimt miljø med mange båter her, forklarer Brubakk, som nå kan beskrives som «Sætre-mannen».

– Det var litt tilfeldig vi flyttet hit. Vi bodde i enebolig på Borgen. Vi har datter og svigersønn på Åros, og de hadde sett prospektet for Sætre Havn. Vi hadde i utgangspunktet ingen planer om å flytte. Men kona falt for prosjektet, og jeg ble oppringt på elgjakt av henne. Vi tok valget om å flytte hit, og her koser vi oss, sier Brubakk.

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.