Nå får du bot for å droppe bilbelte i buss

SJEKKER: Roger Bølstad og Statens Vegvesen sjekket bilbeltebruk i Asker-bussene allerede i 2015. Da vanket det formaninger. Nå vanker det bøter.

SJEKKER: Roger Bølstad og Statens Vegvesen sjekket bilbeltebruk i Asker-bussene allerede i 2015. Da vanket det formaninger. Nå vanker det bøter. Foto:

Fra og med i dag risikerer du 1.500 kroner i gebyr for å droppe bilbeltet når du tar bussen.

DEL

I vinter kontrollerte Statens vegvesen 16.300 busspassasjerer for beltebruk. 3.600 passasjerer satt usikret.

Da nøyde kontrollørene fra Statens vegvesen seg med å dele ut muntlige formaninger. Men nå er det slutt. Fra og med 19. september tar kontrollørene frem gebyrblokken.

– Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke. Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Vi blåser i bussbelte

Vet at de må

I en spørreundersøkelse fra 2016 oppgir 48 prosent at de i svært stor grad bruker belter i buss der det er montert belte. Det er de yngste og de som kjører buss hver uke som i minst grad bruker beltet.

Samtidig er hele 87 prosent klar over at det er påbudt å bruke belte i buss når det er montert.

LES OGSÅ: Varsler store endringer i busstilbudet

– Skadepotensialet i buss er enormt om det skulle skje en ulykke. I en kollisjon er det sterke krefter som blir satt i sving. Beltet holder passasjerene på plass i setet. Det kan redde liv, sier Lutnæs. 

Åtte mennesker ble drept i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2015. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på, konkluderer Veivesenet.

LES OGSÅ: Nesten 40 prosent droppet bilbelte

Artikkeltags