Skip to main content

Si tydelig nei til tribunehets

UTROP: En Stabæk-supporter skapte reaksjoner etter kampen mot Bodø/Glimt. Bildet er fra en tidligere kamp, og personene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.
UTROP: En Stabæk-supporter skapte reaksjoner etter kampen mot Bodø/Glimt. Bildet er fra en tidligere kamp, og personene på bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.

En hjemmesupporter ropte «jævla fiskesame» under eliteseriekampen mellom Stabæk og Bodø/Glimt på Nadderud sist søndag.

Dette er Budstikkas lederartikkel 3. mai 2019.

Det har ikke gått upåaktet hen. I en kommentar i Avisa Nordland skrev redaktør Børre Arntzen blant annet: «Hvorfor tillates sånne åpenbart rasistiske tilrop? Hva er det som gjør at folk på en fotballtribune får seg til å rope et eller annet med same i et forsøk på å hetse en motstander?»

Arntzen ber både Stabæk og Fotballforbundet ta tak i det han omtaler som «rasisme på bærumsk». Til NRK sier redaktøren at «vi nordlendinger er ikke hårsåre, men dette er ikke humor. Det er en skam at det kommer rasistiske utbrudd fra supportere til en klubb i eliteserien».

Leder Bjørnar Posse Sandboe i Stabæk Support synes tydeligvis ikke det er særlig grunn til å beklage hendelsen. – Personen skrek først «jævla fiskebonde» etterfulgt av «jævla fiskesame». Like etter beklaget han. Noen kan oppfatte dette som rasisme, andre ikke. Jeg mener dette er umusikalsk, men ikke rasistisk. Personen får ingen reaksjoner, og vi har ikke vært inne på tanken om utestengelse, sier Sandboe. – Jeg har snakket med personen, og han skjønner selv at det ble feil, sier Sandboe til Budstikka.

SITATLEDER 

Stabæk-leder Jon Tunold sier at klubben er fornøyd med Stabæk Supports oppfølging av saken, og at klubben ikke vil foreta seg noe. – Dette skal selvfølgelig ikke forekomme. Slik vi har forstått det, er det snakk om én person som selv har beklaget dette. Vi føler at supportergruppen har ryddet opp i dette fint selv, og ser ingen grunn til å utestenge personen fra Nadderud.

Det er viktig å se nyansene i slike saker, og det er selvsagt forskjell på et tilfeldig utrop fra én supporter og taktfaste rop og kampsanger fra hele seksjoner på en fotballtribune. Samtidig er det nødvendig å slå hardt ned på ethvert tilløp til rasisme, hets og annen uønsket adferd blant supportere. At supporteren selv, supporterledelsen og klubben er enige om at «dette ble feil», er naturligvis vel og bra. Men det skulle strengt tatt bare mangle.

Vi savner større tydelighet, mer ydmykhet og en klar beklagelse fra Stabæk-hold i denne saken. Definisjonen på rasisme kan selvsagt diskuteres, men når noe oppfattes som rasisme, er det alvorlig uansett. Dessuten handler ikke dette bare om omdømmet til Stabæk Fotball og norsk eliteseriefotball i sin alminnelighet.

Det handler også om omdømmet til den kommunen Stabæk representerer. Det er ingen grunn til å legge skjul på at mange har et anstrengt forhold til Bærum og bæringer. Omdømmet blir ikke bedre av at fotballsupporteres oppførsel omtales som «rasisme på bærumsk.»

Dette er Budstikkas lederartikkel 3. mai 2019.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.