Skip to main content

#83 - Fruktbar matmor

METTER MANGE: 80 kilo jordbær har Charmaine Almeida plukket i sommer. Nå er det pæresesong i hagen i Markalleen. Frukten skal plukkes og bli til syltetøy eller legges i sukkerlake. Charmaine deler med glede det hun lager, både med de fem barna, syv barnebarna – og andre hun måtte møte på sin vei. FOTO: KARL BRAANAAS

I vår jubileumsserie ‘120 i Asker og Bærum’ møter vi lokale innbyggere. I dag er turen kommet til Charmaine Alemida.

#83 Charmaine Almeida (60), Stabekk.

Se! Pæretreet er tungt av frukt, epletrærne også. Sesongen er fantastisk, så jeg plukker, skreller og koker syltetøy hver dag nå. I går laget jeg fire kilo eplemos av frukt fra hagen min. Se fingrene mine, de er brune og skrukkete – hehe!

I fjor syltet jeg ti ulike slag. Ripsgelé er en av favorittene. Og jordbær. Gjett hvor mye jeg plukket i sommer? 80 kilo jordbær – hehe! De fem dagene det var selvplukk på Aaby gård i Asker var jeg der hver dag.

Jeg klarer ikke gå forbi et bær uten å plukke det, jeg vil det skal komme til nytte. Sånn har jeg det med mat, jeg spiser hvert riskorn på tallerkenen. Det har jeg prøvd å lære de fem barna mine også.

LES OGSÅ: 120 år med lokalt fokus

Jeg husker ikke helt hvordan barndommen min i Sri Lanka var, vi flyttet til Norge da faren min fikk jobb her. Da var det ikke snakk om noe gradvis opplæring. Nei, det var bare rett inn i vanlig 9. klasse. Det gikk greit, det også.

Hus på Stabekk kjøpte mannen min og jeg i 1986. Her har vi feiret konfirmasjonene til barna, med 50 gjester i stua. Alle møbler måtte flyttes ut for å få plass – hehe!

Nå har jeg syv barnebarn, de eldste plukker bær med meg. Jeg jobber ikke lenger som hjelpepleier og kan være mye sammen dem, henter, bringer og lager mat. Jeg sitter ikke mye i ro, akkurat.

Jeg er heldig som har mange å dele syltetøyet mitt med. Vil du ha en pære? Eller smake litt ripsgelé?

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.