Ingen jubler vel høyere enn oss nordmenn når våre landsmenn lykkes i idrett, kultur eller jobbsammenheng. Annerledes er det for dem som er spesielt flinke på skolen. Mange mener at man helst ikke skal stikke seg frem, og at mediene ikke bør bruke spalteplass på slikt. Jevnlig blir vi minnet om at janteloven, hvor Aksel Sandemose formulerte sine tanker om «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», fortsatt står sterkt.

Budstikka har i en årrekke omtrent på disse tider skrevet om elever som har gjort det godt til avgangseksamen på videregående skole. Vi har ment at dette er interessant lesning. Selvsagt mest hyggelig for dem det gjelder, men nyttig også for dem som må se langt etter en eneste sekser. Kanskje er det tips å hente for dem som helst skulle hatt bedre resultater.

Vi klarer fortsatt ikke å se hvordan noen kan ta skade av at vi skryter litt av en håndfull ungdommer som virkelig har gjort seg fortjent til det.

Til tross for at vi måtte regne med blandede reaksjoner, tok vi sjansen i år også. Vi klarer fortsatt ikke å se hvordan noen kan ta skade av at vi skryter litt av en håndfull ungdommer som virkelig har gjort seg fortjent til det. Vi snakker om nittenåringer, ikke niåringer som med god grunn hverken får karakterer eller ser navnet sitt på resultatlister når de har deltatt i idrettsstevner.

På forhånd hadde vi spurt elevrådet ved de 12 offentlige videregående skolene i Asker og Bærum hva de mente om at Budstikka tradisjonen tro laget en sak om elever som hadde fått toppkarakterer. Vi fikk ti svar, hvorav seks sa ja til en slik reportasje. Elevrådet ved Asker videregående svarte at de «synes det er greit å skrive om elever som har utmerket seg (både når det kommer til det faglige og sosiale) fordi det er kult å se hva folk får til og hva som er mulig å oppnå.»

Så vi lot det stå til. Og skrev om fem jenter som alle hadde kun toppkarakterer på vitnemålet. Totalt 108 seksere. En prestasjon så sterk at vi valgte å dele den med leserne av lokalavisen. Ikke minst er det interessant å merke seg hvordan jentene har sanket alle sine seksere. Gjennomgangsmelodien er å jobbe hardt, alltid gjøre sitt beste og aldri gi opp. Spørre om hjelp tidlig hvis man synes noe er vanskelig for ikke å bli hengende etter. Og – ikke minst – følge med i timene for å spare tid og kunne være sammen med venner.

Gode råd for noen hver.