Skip to main content

Lager byer med kulepenn

Tidkrevende: Alexander Stenerud bruker rundt 500 timer på et bilde som dette. Så for å rekke utstillingsåpningen har han sittet nærmest konstant ved tegnebordet de siste åtte ukene.alle FOTO: KNUT BJERKE

Alexander Stenerud lager byer ved hjelp av en enkel kulepenn og fantasi. I dag utstillingsdebuterer sangeren kjent fra MGP.

Tre MGP har Alexander Stenerud fra Bærum, bosatt på Brønnøya, vært med i. Det første med duoen Zuma, og det andre i konkurranse med en annen Alexander ved navn Rybak.

Nå prøver han seg som billedkunstner, og åpner i dag utstilling i Galleri Ramfjord i Oslo. Der stiller han ut fem store arbeider som er skapt ved hjelp av kulepenn.

LES OGSÅ: MGP-Stenerud med i Eurovision-jury etter NRK-tabbe

Spent debutant

– Jeg har aldri stilt ut før og jeg er spent, positiv-forventningsfull. Jeg vet jo ikke hvordan bildene blir mottatt. Det er sånn med plater også, men man gir dem ut likevel. For man er jo stolt over både bilder og musikk man lager, sier han.

– Hvorfor gripe til kulepennen?

– Jeg begynte å tegne med penn som alle gjør. Gradvis ble skraveringen tettere og tettere, og jeg fant ut at kulepennen har flere valører. Den er mer trykksensitiv enn filtpennen som er statisk, lik en tusj. Med kulepennen kan jeg kontrollere trykket, og på den måten bestemme valørene. Og jeg bruker alltid svart penn.

LES OGSÅ: Endte på tredjeplass

– Aldri sett noe lignende

For noen år siden kontaktet han Elisabeth Ramfjord som driver Galleri Ramfjord og hørte om hun kunne være interessert i å stille ut tegningene hans.

– Og for et par måneder spurte hun om jeg var klar, og jeg svarte ja, sier han.

– Jeg har aldri sett noe lignende, kunst laget med kulepenn, sier Ramfjord.

LES OGSÅ: Elever illustrerte sangbok: – Ideen kom hoppende

– Jeg er veldig imponert over hva han har fått til. Bildene er helt fantastiske. Han er meget teknisk dyktig, sier hun.

Men Stenerud var ikke helt klar da hun spurte.

Ett nytt arbeid er det blitt og et annet har han måtte sluttføre til åpningen.

– Så jeg har nærmest vært lenket til tegnebordet de siste åtte ukene. Har fått vannblemme på lillefingeren nå, sier han med et litt matt smil.

For teknikken Stenerud bruker er tidkrevende.

– Dette bildet på 57 ganger 77 cm tar rundt 500 timer å få ferdig.

PIRKETE: Du skal ha en tålmodig natur for å lage himmel med kulepenn.

Bygningsmessig uforsvarlig

– Hvor henter du motivene dine?

– Alle er bymotiver. Har alltid vært glad i byarkitektur, det er et eller annet med det organiske ved kubene. Jeg er glad i harmonien man kan finne i vinklenes forhold til hverandre. Og bildene er ikke basert på fotografier, men fri fantasi. Inspirasjonen er stort sett fra Oslo og Trondheim. Husene mine er byggteknisk uforsvarlige. Det er ingen høyt ansett byplanlegger som står bak denne byen. Andre hensyn enn funksjonalitet har stått i sentrum, mer estetikk og hygge.

LES OGSÅ: Bjørn Carlsen markerer Trafos 10-årsjubileum

– Forteller bildene noen historie?

– Egentlig ikke, men jeg liker tanken på at betrakteren får lyst til å være i bildet. Jeg prøver jo å skape et sted jeg vil være selv. Jeg har ikke definert noen årstid i bildene heller, fordi jeg vil at det skal være så åpent som mulig for den som ser på det, sier Stenerud og forsikrer at musikkarrieren ikke er lagt på hylla.

– Nei, jeg skriver fortsatt musikk. Jeg trenger begge deler. Og Zuma jobber sammen nå, så vi kommer med noe nytt, sier han.

FAKTA: Alexander Stenerud (40)

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.