Brønnøya-folk vil klage på rivningskrav
– Jeg er skuffet og bekymret over at kommunen nå krever at jeg må rive eller redusere størrelsen på annekset på eiendommen, sier Per Hammerstad.
Hammerstad holder til i Vendelveien 29 på Brønnøya og er en av hytteeierne på øya som Asker kommune har vedtatt skal fjerne eller endre på tilbygg.
Det var i formannskapet tirsdag flesteparten av politikerne gikk inn for at brygger, tilbygg og uthus satt opp uten tillatelse på 28 Brønnøya-eiendommer skal rives eller endres på.
– Jeg har ikke gjort størrelsesmessige utbedringer med eiendommen siden jeg kjøpte den i 1999. Eiendommen har vært gjenstand for mange befaringer med forskjellige instanser tilbake til midten av 1990 tallet og eiendom ble godkjent i rettskraftig dom før jeg kjøpte den. Så at kommunen nå kommer med forslag om at jeg skal rive eller bygge tilbake til annen stand er vanskelig å forstå, sier Hammerstad.
– Stor investering
– Jeg er overrasket over at man trumfer igjennom dette, men håper og forventer samtidig at alle vurderinger og videre oppfølging blir gjort på korrekt grunnlag, sier Hammerstad.
Han forteller at det står om et anneks som må reduseres eller rives – og en lekestue som må fjernes.
– Når det gjelder annekset er det problematisk fordi det vil kreve en stor økonomisk investering å endre det. Lekestuen er enkel å fjerne, men det betyr at jeg ikke har noe lager lenger til båt- og hageutstyr, sier Hammerstad.
Han har selv vært formann i Brønnøya Vel og mener han kjenner tilstandene på øya godt.
– Det finnes veldig mange lignende bygg på Brønnøya som har blitt godkjent, og jeg hevder at det har skjedd en forskjellsbehandling. Så jeg kommer til å sende inn en klage på dette vedtaket, sier Hammerstad.
– Rivningsvedtaket er feil
– Vedtaket om rivning på min eiendom er feil fordi man definerer den som en hytteeiendom, men etter reguleringsplanen fra 1929 er det en helårsbolig. Sistnevnte har ikke de arealbegrensninger hytter har og er derfor lovlig, sier Ellen Ugland.
På hennes eiendom foreslår kommunen at det rives 40 kvadratmeter av boligen og 46 kvadratmeter uthus.
– Jeg har allerede revet et stort uthus og i tillegg en lekestue, sier Ugland.
- Brønnøya utenfor Nesøya har i mange år vært Asker kommunes hodepine hva angår ulovligheter.
- Allerede i 2010 og 2011 kartla kommuneansatte ulovlige bygninger og byggetiltak på øya. Det ble funnet ulovligheter på to av tre eiendommer, til sammen 160.
- Nå står kommunen igjen med ulovligheter på 28 eiendommer. Disse ønsker kommuneledelsen nå å få avsluttet, ved å pålegge eierne å rive eller endre.
- Ifølge Asker kommune er det snakk om «store uthus, båthus og uthus som er tatt i bruk som bolig, terrenginngrep og utfylling i sjøen, samt brygger med stort omfang», som det heter i et saksdokument.
- Kommunen bruker øyas reguleringsplan fra 1995 som juridisk grunnlag.
- Brønnøya-folket og deres advokater og arkitekter har imidlertid etterlyst en nyere og mer oppdatert plan.
Hun er helt klar på at hun ikke er innstilt på å rive noe mer og vil forfølge saken videre.
– Bruk riktige kriterier
Øyvin Berven, leder av Brønnøya grunneierforening, er opptatt av at kommunen bruker riktige kriterier for hva som er ulovlig.
– Bygg før 1995 må behandles etter reglene som gjaldt da – og bygg etter 1995 etter reglene som kom da. Før 1995 var det ingen arealbegrensning på hovedhus og uthus, sier han.
– For øvrig tror jeg ikke at det ender opp med så mange saker til slutt, da flere av byggene er rimelig små. Det er vedstabler med tak over og mindre boder, sier Berven.