Skip to main content

Arne (62) løp i 13 og en halv time

Her er Arne Kluge Iversen fra Fossum innom bilen for mat og drikke etter 38 kilometer – halvparten av distansen han skulle fullføre lørdag.

Her er Arne Kluge Iversen fra Fossum innom bilen for mat og drikke etter 38 kilometer – halvparten av distansen han skulle fullføre lørdag.

Foto: Knut Bjerke

Han ble anbefalt av legen å gjøre noe annet enn løping. Lørdag gikk Arne Kluge Iversen (62) i mål etter å ha løpt Lommedalen Rundt i over 13 timer.

– Det er veldig fint å ha et pit stop, som jeg har her, i bilen på parkeringsplassen, ved hver rundepassering. Men så har du en liten djevel på skulderen, som sier: «Du kan gi deg nå. Om ti minutter kan du være hjemme og ta en dusj», ler Arne Kluge Iversen (62) fra Fossum, etter å ha gjennomført to av fire planlagte runder på lørdag.

Hver runde er på 19 kilometer. De mest ekstreme løperne har muligheten til å løpe det arrangøren kaller «Det går rundt og rundt». Det vil si, så mange runder de selv vil. Iversen og Håkon Lundblad Næsheim fra Lommedalen la ut på fire runder.

SE BILDESERIE: Se bildene fra Lommedalen rundt

Til slutt, etter 13 timer og tretti minutter, var Iversen ferdig. På de siste 19 kilometerne brukte han drøyt fire timer. Løpet ble gjennomført til tross for at Iversen etter et legebesøk og en utredning for noen år siden fikk med et skriv hjem som sa at «pasienten får høy puls når han driver med løping. Kanskje han bør drive en annen aktivitet».

– Da tenkte jeg at jeg bare fikk sette ned farten, til det som ikke er ugreit. Jeg kan rett og slett ikke løpe med høy puls, men jeg prøver å fortelle til venner og bekjente at man kan tilpasse aktiviteten til det kroppen tåler. Ikke sett deg ned. Livet er langt, selv om man har passert 60, sier han.

Holder ut

Derfor svarer han «fordi jeg kan», på spørsmål om hvorfor han løper så langt.For glad i å løpe langt, er han. På tur i Nordmarka for seks år siden traff han noen med nummer på brystet. Han fant ut at det var utøvere fra ultraløpet Ecotrail i Oslo. Iversen skjønte at det var noe han hadde lett etter hele livet.

Lørdagens 76 kilometer er langt fra det lengste han har løpt. Men det var likevel tøft nok. Iversen løp helt ensom siste runde, og som han sier: «Den rasjonelle delen av hjernen koblet seg ut». Det betød at han glemte å spise før de siste snaue to milene, og han fylte ikke sportsdrikk i flasken.

– Det er en bakke omtrent fire kilometer før mål. Den er så bratt som på fjellet, du må bruke hendene for å komme opp. Da jeg sto i bunn av den siste gang tenkte jeg: «Hvis jeg kommer opp her, går dette bra». Det var tøft, men bildene etterpå i hodet er kjempefine. Det er jo mestring dette handler om – å holde ut, sier han.

380 deltagere

Det er sjette gang Lommedalen Rundt arrangeres. Rundt 380 løpeglade, i alle aldre, ga seg i kast med løypene. De yngste har muligheten til å løpe det tre kilometer lange «Lommedalen Inn». I tillegg ble det arrangert stafett.

Iversens «distansekamerat» Næsheim løp for øvrig på ni timer og 21 minutter. Han er en erfaren langdistanseløper, som også tidligere har løpt fire runder av Lommedalen Rundt, og blant annet har gjennomført ultraløpet Soria Moria til Verdens Ende to ganger – et 168 kilometer langt løp, der man løper i omtrent 24 timer i strekk.

Håkon Næsheim fra Lommedalen løp fire runder av Lommedalen Rundt lørdag. Han fullførte på ni timer og 21 minutter.

Håkon Næsheim fra Lommedalen løp fire runder av Lommedalen Rundt lørdag. Han fullførte på ni timer og 21 minutter.

Foto: KARL BRAANAAS

– Det er deilig å kunne bruke et døgn for seg selv, og surre rundt i skogen. Det er nok av annet som skjer i livet ellers, så det blir litt egentid, har han uttalt til Budstikka i forbindelse med sistnevnte.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.