Slukker du denne typen brann med vann, gjør du det bare verre

  Brannvesenet forteller deg hvordan du kan forebygge brann i hjemmet i jula.

  Julen er høytid også for branner i hjemmet. Her er brannvesenets råd til deg for å unngå julebrann.

  DEL

  – Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol, sier informasjonsrådgiver Anne Aase Haraldsen i Asker og Bærum brannvesen (ABBV).

  Brannvesenet rykket ut på til sammen 44 hendelser i perioden rundt jul og romjul de to siste årene. Komfyren er en gjenganger, men også juledekorasjoner og elektriske apparater bidrar til at noen får en lite trivelig opplevelse i jula.

  – Man må være til stede når man bruker komfyren, har levende lys på bordet eller juletrebelysningen er påskrudd, sier branninspektør Alexander Colle i ABBV.

  I videoen øverst i denne saken kan du se hans råd for å forebygge brann i hjemmet. Nederst i saken ser du bilder av hvordan det kan gå om uhellet er ute.

  Lokk bedre enn vann

  Stort sett er bruk av vann den foretrukne måten å slukke brann på. Men i ett tilfelle gjør vann vondt til verre.

  – Tar det fyr i gryta med fett eller olje må du ikke finne på å bruke vann. 1 liter vann kan generere 1.700 liter damp, som legger seg under fettet og løfter brannen, sier Colle.

  – Riktig slukkemåte er å legge et lokk over gryta, forklarer han.

  Colle anbefaler også at man rengjør risten til ventilasjonen over komfyren før juledagene setter inn. I tillegg er komfyrvakt noe brannvesenet anbefaler at man installerer.

  Sjekk røykvarsleren

  Lørdag var det røykvarslerens dag, hvilket betyr at batteriet skulle skiftes.

  – Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier informasjonsrådgiver Anne Aase Haraldsen i brannvesenet.

  LES OGSÅ: Våknet da alarmen gikk – får skryt fra brannvesenet

  Hun anbefaler at man har seriekoblede røykvarslere, slik at alle uler samtidig ved brann.

  – Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Haraldsen.

  Brannvesenet anbefaler at man tester røykvarslere jevnlig, også hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge røykvarsleren nå og da, det øker varslerens levetid.

  Artikkeltags