Skip to main content

Jobber fortsatt med å slukke brann på Isi

Kraftig røykutvikling på Isi gjenvinningsstasjon, hvor det brant i en komposthaug søndag. Mandag morgen holder de ansatte på Isi brannen i sjakk ved bruk av vannkanoner og hjullastere.

Kraftig røykutvikling på Isi gjenvinningsstasjon, hvor det brant i en komposthaug søndag. Mandag morgen holder de ansatte på Isi brannen i sjakk ved bruk av vannkanoner og hjullastere.

Foto: TRULS FENRE

Det brenner på tredje dagen i komposthaugen på Isi gjenvinningsstasjon. Brannvesenet beroliger med at det aldri var fare for spredning. 

Søndag ettermiddag jobbet brannvesenet med slukking av kompostbrannen på Isi gjenvinningsstasjon i Bærum. Store gravemaskiner og hjullastere lempet brennende kompost til avkjøling med vannkanoner, mens røyken steg mot himmelen. 

– De ansatte holder brannen i sjakk ved at de flytter komposten som brenner til et sted hvor det kjøles ned med vannkanoner. Dersom de ikke klarer å håndtere situasjonen selv, ringer de oss, sier vaktkommandør Roy Kristoffersen på brannvesenets 110-sentral mandag morgen.

Han forteller at mannskap fra Asker og Bærum brann og redning reiste fra Isi klokken 18.45 søndag kveld.

– Vi fikk en telefon fra en nabo klokken 02.45 natt til mandag om at det brant friskt i komposten, men det er kontroll på stedet, sier Kristoffersen.

Blusset opp

Ifølge brannmester Anders Hagsveen på Gjettum brannstasjon er det slett ikke noe uvanlig fenomen at komposten tar fyr. 

– Forråtnelsesprosessen gjør at kompost blir veldig varmt. Derfor står det vannkanoner lett tilgjengelig i området her, sier Hagsveen, som ledet brannvesenets mannskap på Isi søndag.

Brannen skal ha startet allerede lørdag, uten at brannvesenets hjelp var nødvendig. Søndag blusset den opp, og de rødkledde rykket inn.  

– Det har vært varmt i helgen. Komposten har ligget og ulmet og tatt fyr. Dette er helt udramatisk. Så lenge vi får opp liften, fungerer slukkingen bra, sier brannmesteren. 

Må være forsiktige

Hagsveen forteller at de må inn i haugen og hente ut brennende kompost med hjullasterne, for å få slukket brannen.

– Samtidig må vi være forsiktige, så vi ikke tilfører for mye luft. Da kan slike branner blusse opp igjen.

Komposthaugen er en del av gjenvinningsanlegget på Isi, som ligger på Skui i Bærum. 

Ifølge driftsleder Even Haug Moen påvirker ikke brannen driften på Isi, og publikum kan bruke gjenvinningsstasjon som normalt.

Hauger med brennende kompost spyles ned av brannvesenet.
Hauger med brennende kompost spyles ned av brannvesenet.
Foto: Truls Fenre
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.