Skip to main content

Brannvesenet med pekefinger til sløve sjåfører

Situasjoner som denne, fra Hosle for et par år siden, er det brannvesenet frykter de havner i på vei til en brann. I tilfellet på bildet kom ikke brannbilen forbi, og måtte derfor snu og kjøre en omvei for å komme frem til brannstedet.

Foto: ASKER OG BÆRUM BRANNVESEN

Brannvesenet ber folk tenke på hvordan de parkerer bilen. – De tenker ikke på at en brannbil skal komme frem, sier fungerende beredskapssjef.

Så langt i sommer har ikke parkerte biler hindret brannvesenet under utrykning, men ved flere anledninger har brannmannskapene vært nære på å bli forsinket av hindringer langs veien.

– Gateparkering er et stadig tilbakevendende problem. En brannbil trenger minimum 3,5 meter klaring, forteller fungerende beredskapssjef Mathias Ringen Drange i Asker og Bærum brannvesen.

Han forteller at brannvesenet prøver å være så skånsomme som mulig hvis det blir smalt i gatene. Men står det om å redde liv, er ikke materielle verdier viktigere.

– For mange er for sløve når de parkerer bilen. De tenker ikke på at en brannbil skal komme frem, sier Drange.

– Vi vekter gevinst opp mot det som kan gå tapt. Da kan det være reelt at vi gjør skade på private biler hvis vi blir hindret på veien frem til en bekreftet brann, supplerer han.

Også kommunens trafikkbetjenter påpekte hvor viktig det er med fremkommelighet for nødetatene da de sto på den overfylte parkeringsplassen på Kadettangen i helgen.

Samarbeid

Brannvesenet kjører stadig vekk ut på befaringer, etter tips og bekymringsmeldinger om «kreativ parkering». 

– Da forsøker vi å kjøre der når det står biler parkert, for å se om vi får passert med brannbilen, sier Drange.

21. juli rykket brannvesenet ut til en brann i Utsiktsveien. Som bildet viser, fyller brannbilen så å si hele veibredden. Da ville en parkert bil i veikanten skapt trøbbel.

Foto: Karl Braanaas

Både Asker og Bærum kommuner samarbeider med brannvesenet for å sikre enkel adkomst på boligveiene. Dermed kan det like gjerne være brannvesenet som tar befaringen, selv om innbyggerne melder sin bekymring til kommunen.

– Følg skiltingen

– Vi har fokus på fremkommelighet hele tiden. Våre prioriterte oppgaver er trafikksikkerhet og fremkommelighet, sier Morten Estensmo, avdelingsleder parkering i Bærum kommune.

Han oppfordrer bilister til å parkere fornuftig og følge skiltingen.

– Tenk også på at større kjøretøy, fra for eksempel nødetatene, skal kunne passere. Dette gjelder også på badeplasser og utfartsområder på godværsdager, minner Estensmo om.

Trafikkbetjent Jonas Hofsøy i Asker kommune sier de ofte kjører rundt for å løse problemparkeringer som blir meldt inn.

– På denne tiden av året er det i stor grad de som skal på strendene som parkerer kreativt, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.