Skip to main content

Brannvesenet har et klart råd – og denne uken får du kanskje besøk

Brannvesenet oppfordrer boligeiere til å sjekke og bytte batteri i røykvarslerne én gang i året. 1. desember er «Røykvarslerdagen» og kan dermed være en god anledning til å gjøre nettopp det.

Foto: KNUT BJERKE

1. desember er røykvarslerens dag og til uken kan det hende brannvesenet ringer på hos deg.

– I alle boliger skal det være minst én røykvarsler. Har man en bolig med flere etasjer, skal det være én i hver etasje.

Det sier seksjonsleder i Asker og Bærum brannvesen, Jørn Røed.

Han oppfordrer alle  til å ta en sjekk av røykvarsleren 1. desember, som altså er «Røykvarslerdagen».

– De fleste har jo røykvarsler, men det svikter litt når det kommer til kontroll og skifte av batteri. Vi ønsker at alle bruker Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne sine, råder han.

Mange boligbranner starter om natten når beboerne sover. Mer enn én gang i uken starter en boligbrann i Akershus.

– I fjor startet 58 branner i Akershus om natten, det vil si mellom klokken 23 og 07. Da ligger de fleste og sover, og en røykvarsler som fungerer blir da som å ha en ekstra vakt som passer på, understreker seksjonslederen.

En tid med mange branner

Den kommende uken gjennomfører brannvesenet «Aksjon boligbrann», som er et ledd i forebyggingen av boligbranner i forbindelse med julen.

– Det er ikke tilfeldig at vi gjør dette akkurat nå. Desember og januar er statistisk sett de månedene i året der vi har flest boligbranner, påpeker Røed og forklarer:

– Det er kaldt ute og folk fyrer mye, tenner levende lys inne, drikker alkohol og har generelt et høyt forbruk av elektrisitet på denne tiden. Det øker faren for branner.

Brannvesenet samarbeidet med Direktoratet og brann- og elsikkerhet, El-tilsynet og Gjensidige. Sammen vil de den kommende uken ringe på mange dører i Asker og Bærum.

– Vi ser på røykvarslere, rømningsveier, slukkeutstyr, om det finnes komfyrvakt og generell ryddighet og orden. Det siste går blant annet på bruk av skjøteledninger. 

I løpet av to kvelder under «Aksjon boligbrann» i fjor, fikk over 100 boliger besøk av brannvesenet. De satser på å gjeste like mange i år.

– Og de som ikke får besøk av oss, oppfordrer vi også til å gjøre en sjekk selv av røykvarslere, slukkeutstyr og rømningsveier, anbefaler Røed.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.