Mange nordmenn gir månedlige beløp til Kreftforeningen og ofte ønskes bidrag til Kreftforeningen heller enn blomster på graven.

Utvikling av nye medisiner er den eneste måten å redde flere liv, og det er fantastisk at det legges så mye ressurser i det. Men; en banebrytende kreftmedisin redder ingen liv hvis den blir liggende på laboratoriet.

Det gir ingen mening at når forskningen endelig gir resultater, velger staten å gi seg rett før målstreken. Mange dokumentert effektive medisiner blir ikke tilbudt pasienter i Norge fordi staten mener prisen er for høy. Hvorfor forske frem nye medisiner hvis de ikke kommer pasientene til gode?

Jeg håper ikke at mamma skal bli hundre år, men jeg har lært meg å håpe at dagen i dag, morgendagen og månedene fremover skal bli gode.

Moren min har helt nådeløst og tilfeldig fått diagnosen lungekreft, og livet til min sunne, spreke mamma har blitt snudd opp ned. Medisinen som kan redde henne heter Tagrisso, en kreftmedisin som har gitt gode resultater for mange.

Problemet er at medisinen ikke blir dekket av den norske stat og er for dyr for privatpersoner å bekoste selv.

Bakgrunnsartikkel Dagens Medisin (ekstern lenke): Fem legemidler fikk nei - tre fikk ja

I følge den årlige WAIT-rapporten er Norge blant de tregeste i Vest-Europa når det kommer til å tilby nye kreftmedisiner, og vi kommer lenger ned på listen hvert år. Norske lungekreftpasienter lever sine siste dager vel vitende om at medisinen som kunne reddet dem eksisterer og blir tilbudt både i Sverige og Danmark.

Mamma vil aldri bli kreftfri, men Tagrisso kan gi henne verdifulle år.

«Livsforlengende medisin» høres ut som uttrykk uten håp, men det stemmer ikke.

Mamma har allerede gått på en livsforlengende medisin i fem år. Hun har til tider virket så frisk at jeg har glemt svulstene som gjemmer seg i kroppen hennes.

Vi har kjørt Norge på langs, sust marka rundt på elsykkel og sittet timevis på kafé. Kreftsykdommen har ikke fjernet håpet, men gitt ordet håp en ny betydning.

Jeg håper ikke at mamma skal bli hundre år, men jeg har lært meg å håpe at dagen i dag, morgendagen og månedene fremover skal bli gode.

Nettopp dette mener jeg gjør mammas liv minst like verdifullt som noe annet liv, fordi alle gode dager og fine øyeblikk blir så verdsatt. Det er også dette livet den norske stat mener det ikke er verdt å bruke penger på å forlenge.

Les mer på budstikka.no/debatt

Mamma er min viktigste støttespiller og en av mine aller beste venner. Kanskje kan Tagrisso gi henne mange nok år til at jeg kan smile til henne fra kirketrappa med min kommende mann, kanskje hun kan holde mitt første barn i armene?

Kreftforskning har frembrakt medisin som kan redde mamma og mange andre. Det er på høy tid med en debatt rundt systemet for beslutning og finansiering av nye kreftmedisiner slik at Norge kan komme på samme nivå som land vi vil sammenligne oss med.

Såpass skylder den norske stat både mamma, andre lungekreftpasienter og alle de som har gitt støtte til Kreftforeningen i tro om at bidraget deres kan redde liv.