Skip to main content

Enige om helsehus på Borgen

Et nytt helsehus med 40 flere sykehjemsplasser vil Asker-politikerne ha.

FOTO: KARL BRAANAAS

Søndre Borgen Helsehus vil politikerne i Asker kommunestyre ha. Men om det skal være fossilfri byggeplass eller ei er det ulike meninger om. 

Søndre Borgen Helsehus skal gi Asker 40 nye sykehjemsplasser, medisinsk senter og barnehage. Og i går tirsdag fikk Asker kommunestyret forslaget til reguleringsplan for Søndre Borgen Helsehus til behandling.

Ordfører Lene Conradi innledet med å kalle det nye helsehuset etterlengtet. Og det var unison enighet blant politikerne om å ønske helsehuset med en pris på 180 millioner kroner velkommen. Så reguleringsplanforslaget ble vedtatt. 

– Det er tydelige forventninger til at Søndre Borgen Helsehus skal gi et løft for fremtidens helsetjenester i Asker, sier Cecilie Lindgren (H).

– Dette er et flott og viktig prosjekt, sier Solav Abbas (Ap). Hun støttet prosjektet fordi man trenger flere sykehjemsplasser i Asker, og satte stor pris på at reguleringsplanen tok vare på kultur og naturverdier i området der helsehuset skal bygges. Og at det ikke kom til å bli til sjenanse for naboene. 

– Helsehuset blir unikt fordi det ligger midt i sentrum med kort vei til togstasjonen. Jeg er opptatt av at det blir lett for pårørende å komme på besøk, sier Abbas.

– Viktig for nærmiljøet

Marit Helen Meyer (V) mener helsehuset er viktig for nærmiljø- og identitetsutvikling på Borgen, da det er lokalisert ved det nye nærmiljøsenteret på stedet.

– Det fine med saken er man til dels beholder eksisterende bygningsmasse, sier Meyer. Poenget hennes var at det er mer miljøvennlig enn å rive alt og bygge nytt. 

Slik ser man for seg nye Søndre Borgen Helsehus. To nye fløyer skal bygges på hver side av det gamle sykehjemmet.

ILLUSTRASJON: ASKER KOMMUNE

– Gamle Asker kommune gjorde et kupp da vi kjøpte gamle Borgen sykehjem fra Dikemark sykehus. Jeg støtter helhjertet utbyggingen av helsehuset. 40 nye sykehjemsplasser er kjærkomment da antallet eldre øker, sier Torleiv O. Rognum (KrF). Men han la også til at prosjektet ikke må bli en sovepute, da behovet for sykehjemsplasser i Asker vil stige enda mer i fremtiden.

– Det er et veldig fornuftig prosjekt som er godt forankret i nærmiljøet, sier Trond Røed (Frp).

Fossilfri skepsis

Det Røed derimot ikke hadde sansen for, var punkt to i innstillingen. Der det heter at prosjektet gjennomføres som fossilfri byggeplass;

– Jeg er skeptisk til innstillingen om fossilfri byggeplass, sier han.

Hanne Lisa Matt (MDG) svarte kontant at dersom Frp er opptatt av godt lokal miljø med frisk luft burde partiet være opptatt av fossilfri byggeplasser.

Njål Vikdal (V) mente elektriske arbeidsplasser raskt ville føre til reduserte kostnader.

Røed på sin side mente at det ville utelukke en del entreprenører, da det ikke er alle som har elektriske anleggsmaskiner.

Men det var bare Frps fire representanter i kommunestyrer som stemte mot fossilfri byggeplass.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.