(Bergensavisen):Dette er ikke bare enkelt, men kort fortalt: Høyres Martin Smith-Sivertsen havnet i «det nye bystyret» med en drøss slengere, altså personstemmer fra velgere som primært har stemt på andre partier. Når det nå viser seg at han ikke er valgbar i Bergen, beholder Høyre likevel alle sine mandater i bystyret. Men for Bergenslisten og Venstre, kan det bety mye. Strykes slengerne til Smith-Sivertsen, kan det nemlig skje at Bergenslisten vinner et mandat mens Venstre taper tilsvarende.

Smith-Sivertsen er nemlig bostedsregistrert i Bærum kommune og har vært det siden 5. juli.

– Jeg trodde jeg var valgbar så lenge jeg sto på listen, og bodde i byen frem til fristen for når man kan stemme i Bergen. Jeg sjekket aldri valgloven på dette punktet. Det var jo en tabbe, sier Smith-Sivertsen.

Han forteller at familien holder på å flytte til London, og at dette var bakgrunnen for at han meldte flytting til Bærum tidlig i juli.

– Slik at vi hadde felles bolig i forbindelse med flyttingen, sier Smith-Sivertsen.

Kan gi Bergenslisten fjerde mandat

Han fikk 629 slengere og kom inn på 11. plass for Høyre. Når disse nå skal strykes, kan det endre hele sammensetningen av bystyret.

TV2s valgekspert Terje Sørensen sier at det er sannsynlig at Bergenslisten vi få et fjerde mandat når slengerne partiets velgere har gitt til Smith-Sivertsen strykes. Det vil medføre at Venstre mister et mandat.

– Smith-Sivertsen har fått 690 slengere, og sannsynligheten er veldig stor for at mer enn 155 av dem er fra Bergenslisten. Det lar seg enkelt finne ut av, da må valgstyret gå gjennom Bergenslisten sine stemmer og se, sier han.

Den som da kommer inn i stedet for Bergen Venstres Heine Johansen, er leder Frode Håkon Hellebø på Country Bar på Zachariasbryggen.

– Ja, hva skal man si. Jeg vet ikke helt hvordan dette skal utarte. Vi trenger gjerne fire mandater om vi skal i en forhandlingssituasjon med Christine Meyer, sier Hellebø.

64-åringen sier han har lang livserfaring, og kjenner Bergen ut og inn.

– Jeg kan sikkert bidra i bystyret. Det er ikke bare bybanesaken jeg er engasjert i. Helse- og omsorgsfeltet er viktig, og jeg er interessert i å gjøre Bergen til en bedre by for de som bor her nå, og de som skal bo her i fremtiden.

– Er du glad i lange møter på kveldstid?

– Ja, det kan du si.

Skal manuelt korrigere valgresultatet

Valgloven slår fast at man må være bosatt i kommunen på valgdagen for å være valgbar.

«Valgbar til kommunestyret og pliktig til å ta imot valg er alle som har stemmerett ved valget og som står innført i folkeregisteret som bosatt i kommunen på valgdagen, og som ikke er utelukket eller fritatt».

Valgansvarlig Ida Rambech i Bergen sier til BT at alle slengere Smith-Sivertsen har fått må føres tilbake.

– Vi vet ennå ikke hvordan dette vil påvirke mandatfordelingen. Vi må få tak i Valgdirektoratet, slik at de kan hjelpe oss å manuelt korrigere valgresultatet, sier hun til avisen.

Direktoratet forklarer at personstemmer og slengere gitt til kandidater som ikke er valgbare, må ses bort fra i det endelige valgoppgjøret. Da valgstyret i Bergen onsdag godkjente valgresultatet, var de ikke kjent med Smith-Sivertsen-tabben.

Slik foregår valgoppgjøret

Ønsket å bli valgt

For Bergenslisten er dette spesielt spennende, fordi de regner med at mange av deres velgere har gitt slengere til Smith-Sivertsen, fordi han er motstander mot bybanen over Bryggen. Alle slengerne har medført at Bergenslisten mistet et mandat.

Martin Smith-Sivertsen sier at han hadde et ønske om å bli valgt inn i bystyret.

– Så ville jeg se hva som ville være mulig med tanke på deltagelse, i og med at jeg vil tilbringe tid både i Bergen og London, sier Smith-Sivertsen.

Endring: TV2s valgekspert Terje Sørensen ga i utgangspunktet uttrykk i denne saken for at han ikke trodde det ville medføre at valgoppgjøret må tas på nytt, men har revurdert det utspillet!