Boligprisstatistikken til Eiendom Norge ble lagt frem torsdag formiddag. Den viser at prisene lokalt falt med 0,4 prosent. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent.

I snitt koster det nå 68.376 kroner for 1 kvadratmeter bolig i Asker og Bærum.

Kraftig fall på landsbasis

På landsbasis ble det et kraftig fall i boligprisene med 1,9 prosent. I Oslo sank prisene med hele 3,2 prosent. Justert for sesongvariasjoner sank prisene med henholdsvis 0,8 prosent og 1,9 prosent.

– Boligprisene fortsetter den svake utviklingen fra september og falt ytterligere med 1,9 prosent i oktober. Prisfallet skyldes i hovedsak at renten er blitt satt kraftig opp gjennom året, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

Sammen med Bergen, Vestlandet og Follo hadde Asker og Bærum dermed den mest stabile prisutviklingen i landet. Så langt i år har boligprisene lokalt steget med 3,7 prosent.

Antall solgte boliger i oktober er 283. Det er 41 færre enn samme måned i fjor. Gjennomsnittlig formidlingstid, altså hvor lang tid det tar å få solgt boligen, var 29 dager.

– Litt stillere på visning

På tross av en stabil utvikling siste måned, er det et usikkert marked. I september falt boligprisene lokalt med 1,8 prosent, og eiendomsmegler Mette Hagen fra DNB Eiendom, avdeling Fornebu, forteller at boligmarkedet har vært merkbart roligere i oktober enn det hun er vant med.

– Vi har hatt en hurtig omsetningstakt og en kraftig prisvekst over en lang periode nå, så en korrigering måtte uansett komme før eller siden, sier hun.

– Folk er fortsatt på jakt etter boliger, men det er litt stillere på vising, sier Hagen.

Hun mistenker at de som ikke absolutt må bytte bolig – men egentlig bare har en drøm om noe bedre – nå holder seg i ro.

10-årsfasiten er klar: Hadde vært en bedre deal å kjøpe bolig i Drammen

Denne uken solgte hun et rekkehus i Lommedalen. Boligen ble kuppet før visning, og endte så vidt under prisantydningen som var på 4,5 millioner kroner.

– Det var et stort oppussingsbehov, sier Hagen.

– Mange glemmer nok at man stort sett kjøper og selger i samme marked, så nedgangen av det du selger vil enkelt sett utlignes på det du kjøper, sier Hagen.

Betalte 41 millioner for tomt – bygger gigantbolig

– Når snur det?

– Jeg er veldig optimistisk på at det skjer etter jul, for boligbehovet er der, det stopper ikke. Folk skiller seg og flytter sammen, de får barn og arver penger.

– Jeg tror folk må venne seg til at det er mer uro, sier Hagen viser til at boligmarkedet gikk som en kule under pandemien.

– Det er tross alt bare snakk om små korrektosjoner, det vi nå ser. Det er få som selger med tap, det handler om hvor mye av gevinsten som blir spist opp.

Hosle-paret måtte ut med 6,2 millioner for en snittbolig

Blir trangt i døra når dette snur

Også partner Trond Nordahl Amundsen i Privatmegleren Aveny melder om en tregere oktober.

– Fornebu er et veldig bra markedet og har alltid vært det. Vanligvis er det mellom 30 og 45 på visning, sier Nordahl Amundsen.

– Nå har det endret seg.

Ti interessenter var innom de tre visningene for rekkehusleiligheten i Regattaveien på Fornebu. Denne uken ble den vel hundre kvadratmeter store boligen solgt for 9,7 millioner kroner, 150.000 under takst.

– Det er et stort skifte, men det kommer til å snu igjen når folk kommer over de siste renteoppgangene, mener Amundsen og peker på at rentehevingene har vært ventet lenge.

– Folk kjøper og selger av en grunn, det er et behov som skal dekkes. Det blir trangt i døra når dette snur.

Men først skal markedet ytterligere ned, tror Amundsen, som tipper prisene på boligmarkedet vil ende med en nedgang på halvannen prosent i Asker og Bærum for oktober, og en nedgang på to prosent i Oslo.

– Jeg tror kjøperne er tilbake til normalen når renta stabiliserer seg, kanskje rundt fire prosent. Da blir det et vanvittig trykk, jeg forventer at det skjer på nyåret, sier Amundsen.

– Tillegg er nyboligmarkedet satt på hold på grunn av økte varepriser. Mindre boliger vil føre til ytterligere prisoppgang.

Saken oppdateres