Skip to main content

Risikerer 3,5 millioner kroner i tvangsmulkt etter villa-ombygging

Per Erik Bergan eier villaen på Stabekk som kommunen har rettet tvangsmulkt mot. Bildet er tatt i en annen anledning.

Per Erik Bergan eier villaen på Stabekk som kommunen har rettet tvangsmulkt mot. Bildet er tatt i en annen anledning. 

Foto: CATO MARTINSEN/LAAGENDALSPOSTEN

Fasadeendringer og ombygging av kjelleren kan koste eieren av Stabekk-villaen dyrt: Bærum kommune varsler 3,5 millioner kroner i tvangsmulkt.

Saken har pågått i årevis. Bakgrunnen er fasadeendringer og ombygging av kjelleren til to utleieenheter. Dette er ikke blitt søkt om.

– Jeg har ikke noen spesiell kommentar til dette. Jeg regner med at vi kommer til en fornuftig løsning, sier huseier Per Erik Bergan fra Fiskum i Øvre Eiker.

Bergan forteller at Åsveien 9 på Stabekk har tilhørt familien i lang tid. 

– Det er ikke vanlig med slike summer i tvangsmulkt. Vi forventer at folk gjennomfører det pålegget som blir gitt. I enkelte tilfeller følges det ikke opp og da kommer det opp i større summer, konstaterer avdelingsleder Jan Erik Danielsen i Bærum kommune.

Ombyggingen av huset i Åsveien 9 er omstridt.

Ombyggingen av huset i Åsveien 9 er omstridt.

Foto: KARL BRAANAAS

Fikk ikke svar

Allerede i oktober 2018 ba Bærum kommune om redegjørelse fra Bergan for «mulig ulovlige arbeider» på eiendommen. De fikk ikke svar, og la i desember samme år ned pålegg om øyeblikkelig stans i arbeidene. 

Dette ble ikke fulgt opp, og kommunen la ned et nytt pålegg om øyeblikkelig stans i februar 2019. Heller ikke denne gangen skjedde det noe. Kommunen dro da på befaring på eiendommen.

I mars 2019 gikk det ut varsel fra kommunen om at Bergan ville få tvangsmulkt hvis ikke det kommunen kalte «omfattende byggearbeider» ble rettet. 

Måneden etter fikk kommunen en e-post fra eieren. Bergan opplyste at han ikke hadde fått brevene som var sendt via den digitale postløsningen digipost, men fått vite om kommunens sak via en nabo. Kommunen mener imidlertid at eieren selv må ha opprettet den digitale postkassen brevene ble sendt til, siden det krever registrering med BankID. Bergan er til daglig leder/eier i flere selskaper.

– Vi sendte ut brevene på vanlig måte, understreker Danielsen.

I et møte med kommunen i mai 2019, skal eieren ha fått kopier av brevene kommunen hadde sendt ut.

Stadig nye brev

Administrasjonen i Bærum kommune sendte nytt varsel om øyeblikkelig stans i arbeidene i juli 2019, med krav om at leietagerne måtte flytte ut av de nye boenhetene i kjelleren. Eieren klaget ikke på vedtaket, men gjorde heller ikke rettingene kommunen krevde.

Året etter, i april 2020, sendte kommunen brev om at de krevde inn 800.000 kroner i tvangsmulkt. Dette kravet avviste eieren. Bergan hevdet da at han ikke hadde fått noe brev før april 2020. 

63-åringen klaget saken inn for Statsforvalteren, som avviste klagen. 

I det ferske brevet fra april i år etterlyser kommunen på ny en «etterfølgende søknad» for eventuelt å få godkjent endringene på huset. Nå har kommunen satt frist til 1. juli for en slik søknad.

– Det er arkitekten min som styrer dette løpet, fastslår Bergan.

– Vil du også rette det som kommunen krever?

– Vi satser på at vi får til en løsning som alle er fornøyd med, sier han.

Kan slippe mulkt

«Dersom tiltakene ikke blir godkjent, må vi ha en skriftlig bekreftelse med bilder på at forholdet er rettet, før vi kan vurdere å sette ned eller frafalle tvangsmulkten.», skriver kommunen i brevet til Bergan.

– Så det er mulig Bergan slipper å betale tvangsmulkt?

– Ja, det … Vi ønsker selvfølgelig ikke å sitte med slike beløp hengende over folk. Det vi ønsker er at man gjennomfører den søknadsprosessen man er pålagt etter plan- og bygningsloven, sier avdelingsleder Jan Erik Danielsen i Bærum kommune.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.