Skip to main content

Politianmeldt etter å ha hugget to trær

Statens naturoppsyn har anmeldt en boligbygger på Tofte. Anmeldelsen ble levert 27.04.2022.

Statens naturoppsyn har anmeldt en boligbygger på Tofte. Anmeldelsen ble levert 27.04.2022.

Foto: Statens naturoppsyn

To trær med fredet misteltein i toppen ble hugget for å gjøre plass til bygging av en tomannsbolig på Tofte. Nå er saken politianmeldt. 

Det var Naturvernforbundet som først reagerte: På eiendommen på Tofte der det i fjor sto to trær med misteltein i toppen, var det i begynnelsen av april bare grus og gravemaskin igjen. 

Både kommunen, Statsforvalteren og Statens naturoppsyn er nå koblet på.

– Jeg har vært nede der og tittet og kan bekrefte at det er hugget ned to trær med misteltein, sier Kim Abel i Statens naturoppsyn.

Ikke søkt

Problemet, forklarer Abel, er at det ikke er søkt i forkant.

– Misteltein er en fredet art. Det er ikke lov til å ødelegge hverken selve mistelteinen eller vertstreet den vokser i, sier Abel om snylteplanten.

Nå har Statens naturoppsyn valgt å anmelde forholdet til politiet.

– Vi har ikke mange slike saker, sier avsnittsleder Knut Nandrup for spesiallovgivning i Oslo-politiet.

Nandrup bekrefter anmeldelsen, men opplyser at politiet ikke har rukket å starte arbeidet ennå.

Han kan foreløpig si lite om om eventuell straffereaksjon.

– Det er mange forhold som spiller inn, nå skal vi gå gjennom saken og se om vi har den informasjonen vi trenger, eller om vi må gjøre avhør, sier Nandrup som håper etterforskningen er fullført før sommerferien.

Det er Hegna Sportshorse AS som står som tiltakshaver. Budstikka har vært i kontakt med styreleder og største eier, Ingunn Eknes Hegna, som ikke ønsker å kommentere saken.

Slik så det ut før og etter hugsten.

Slik så det ut før og etter hugsten.

Foto: Naturvernforbundet

Ukjent for kommunen

Fra tidligere er det gitt byggetillatelse til å sette opp en tomannsbolig på eiendommen. I forbindelse med grunnarbeidene, er nå de to trærne med misteltein hugget ned.

Etter at Naturvernforbundet gjorde Asker kommunen oppmerksomme på trefellingen, har kommunen gjennomgått tidligere dokumenter i saken. Der skal det ikke være nevnt funn av misteltein. 

Kommunen gav derfor byggeprosjektet tommel opp, og viste til at «det ikke er gjort funn av viktige dyre‐ og planteliv der det skal fylles opp terreng».

Nå har kommunen opprettet en ulovlighetssak på forholdet. 

Felling av tre med misteltein skal ikke tidligere være vurdert i byggesaken, skriver kommunen i et nylig brev til Statsforvalteren. I brevet kommer det også frem at kommunen har snakket med tiltakshaver, som skal ha bekreftet at de «var kjent med forekomstene av misteltein før de tok ned treet». 


Lov til å hugge - hvis de plantet nytt

Også i Asker sentrum skapte misteltein hodebry for utbyggerne av den nye blokkbebyggelsen «Perlen». Der sto et 20 meter høyt lønnetre med misteltein i toppen i veien for byggearbeidene. Siden det ikke er mulig å flytte mistelteinen til et annet tre, søkte utbygger like godt om å flytte hele treet - og fikk nei.


– Det er helt usannsynlig at trær av den størrelsen skulle klare flyttingen, sier seniorrådgiver Gunnar Bjar hos Statsforvalteren.  

Løsningen for «Perlen» ble i stedet å hugge trærne - og å så misteltein i nye trær på området.

– Frøene samles inn fra andre trær på eiendommen, sier Bjar og viser til at en tilsvarende tillatelse bli gitt i fjor, i forbindelse med bygging av ny brannstasjon på Tofte.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.