Skip to main content

Har høyest byggegebyr i landet: – Urovekkende

Asker og Bærum har de høyeste byggesaksgebyrene i landet.

Asker og Bærum har de høyeste byggesaksgebyrene i landet. 

Foto: KJETIL OLSEN VETHE

Asker og Bærums gebyr for søknad om å bygge enebolig ligger langt over gjennomsnittet. 

– At innbyggerne i Asker og Bærum skal betale så vanvittig mye mer enn andre er direkte urovekkende. Det er ikke logisk at prisene skal sprike så mye fra én kommune til en annen, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseierne.

Mens innbyggerne i Asker må ut med 44.520 kroner i byggesaksgebyr for enebolig, betaler innbyggerne i Bærum 40.950 kroner. Landsgjennomsnittet i 2021 var 16.143 kroner.

Også i fjor lå Asker øverst på listen, med snittgebyr på 43.400 kroner

Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, mener kommunene bør være mer åpne om hvordan byggesaksgebyret beregnes.
Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, mener kommunene bør være mer åpne om hvordan byggesaksgebyret beregnes.
Foto: Christiane Y. Vibe/Huseierne

– Ansvaret for å passe på at gebyrene kun dekker faktiske kostnader er kommunens. Det er bare dette de har lov til å kreve inn, understreker Pihl. 

Det er lite åpenhet om hvordan kommunene beregner gebyret, mener han. 

Asker brukte i snitt 101 dager på byggesøknader, mens Bærum brukte 54 dager. Fristen er 84 dager. Går behandlingstiden over fristen reduseres gebyret. 

– Komplisert

– Gebyrreglementet er komplisert, sier Malvin Bjorøy, virksomhetsleder for byggesak i Asker kommune. 

Han forklarer at sluttsummen kommunen får inn skal dekke kostnadene for behandlingen, men at tiltak som støttemur og basseng kan ligge over selvkost, mens enebolig og blokk kan ligge under. 

– Utgiftene går ikke bare til saksbehandlere, men også arkivtjenester, datasystemer, kartsystemer og støtte til leveranser fra andre avdelinger. I fjor lå vi under selvkost, slår han fast. 

Malvin Bjorøy, leder for byggesak i Asker kommune, forteller at kommunen kunne tatt enda med i byggesaksgebyr.

Malvin Bjorøy, leder for byggesak i Asker kommune, forteller at kommunen kunne tatt enda med i byggesaksgebyr. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Høyt boligtrykk

– Dere er dyrest i landet, men tar mindre enn dere trenger? Blir byggesøknader enda dyrere fremover? 

– Boligtrykket i Asker er høyt. Andre steder sponser kommunen byggesøknader for å tiltrekke seg innbyggere. 44.000 er ikke så mye hvis du bygger en enebolig til ti millioner. 

Bjorøy minner om at Asker ligger relativt likt med Bærum og Drammen. 

Røyken og Hurum-saker

– Asker lå også høyest i fjor. Fører ikke kommunesammenslåingen med seg noen stordriftsfordeler? 

– Vi måtte slå sammen tre ulike gebyrnivåer. Det er også dyrere driftskostnader, flere saksbehandlere og svært mange saker fra Røyken og Hurum da vi slo oss sammen. 

Det har også vært utfordringer med opplæring av mange nye ansatte, forteller han. Det har bidratt til at de sliter med å behandle saker innen tidsfristen. 

– Vi har hatt enkelte som har gått mange dager over fristen. Snittiden på 101 dager gjenspeiler nok tiden fra saken kommer inn til vedtak går ut. Men det er tiden fra saken er komplett til vedtak går ut som er tellende tid. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.