Skip to main content

Takstmannens beste råd: – Ikke puss opp før du selger

SJEKKER: – Som takstmann er jobben min å sette verdi på noe – sette en markedsverdi i et normalt fungerende marked. Den skal ikke settes på den høyeste oppnåelige prisen, fordi markedet er usikkert, sier takstmann Atle Arkøy.
SJEKKER: – Som takstmann er jobben min å sette verdi på noe – sette en markedsverdi i et normalt fungerende marked. Den skal ikke settes på den høyeste oppnåelige prisen, fordi markedet er usikkert, sier takstmann Atle Arkøy.

Bortsett fra å male noen vegger i lyse farger, råder takstmann Atle Arkøy (50) deg til å droppe oppussing før du selger bolig.

– Store oppussinger lønner seg sjeldent i forkant av et salg. Har du imidlertid begynt på noe, bør du gjøre deg ferdig, sier Hosle-mannen.

Han er ikke opptatt av om boligen er "stylet" før han kommer på befaring.

– Det hender at folk tenner levende lys og spiller bakgrunnsmusikk. Det er hyggelig, men jeg skal ikke la meg påvirke av slikt. Jeg ser kun på de tekniske løsningene og om disse er fagmessig utført.

Adresse og beliggenhet er viktigst

Atle Arkøy har vært takstmann i åtte år og har totalt 33 år bak seg i byggebransjen. Han har sitt eget firma Taaas, Takstmann Atle Arkøy AS, etter 25 år som tømrer og tømrermester.

Han har også bakgrunn fra takstmannsskolen, i dag eiendomsakademiet i regi av Norges Takseringsforbund. Om bakgrunnen for verdifastsettelsen sier Arkøy:

– Adresse, område, beliggenhet, trafikk, solforhold og tilkomst. Deretter ser vi på standard og størrelse og snittpris i området.

– Første etasje har lavest verdi

– Bor du i blokk, er det store forskjeller på etasje. Normalt har andre etasje høyest verdi. Det er kort opp fra bakken, litt utsikt og ikke så mange trapper. Første etasje har lavest verdi. Det kan være støy fra bakkenivå og kanskje innsyn.

Det hender at selger opplever (store) forskjeller på verdifastsettelsen fra ulike takstmenn.

– Det er til syvende og sist takstmannens erfaring og vurdering som avgjør. Det kan imidlertid hende at vi ikke ser alt på grunn av skjulte feil eller at vi ikke får all informasjon. Det er normalt at prisfastsettelsen kan variere opp til 5 prosent, men den bør ikke overstige 10 prosent, sier Arkøy.

EIENDOMSBASEN: Dette selges boliger i Asker og Bærum for

Se hvilke boliger som er til salgs i Asker og Bærum

Større krav til dokumentasjon

Noen ønsker lav eller høy takst, grunnet for eksempel arv, skilsmisse, videresalg eller refinansiering.

– Vi skal ikke la oss påvirke av det. Derfor foretrekker jeg å gå rundt alene i boligen når den skal vurderes.

Fra 1. januar 2015 kommer en ny Boligsalgsrapport NS 3600. Den vil i første omgang gjelde eneboliger, to- og firemannsboliger og rekkehus.

– Denne er mye mer omfattende enn det vi bruker i dag. Vi kommer til å foreta en mye grundigere sjekk av boligene, og det blir større krav til dokumentasjon fra eiers og selgers side, sier Arkøy.

Les flere bolig- og økonominyheter fra Budstikka her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.