Skip to main content

Solgte bolig som kommunen nekter å godkjenne

Den omstridte boligen ligger til høyre (med flatt tak), og den opprinnelige delen til venstre. Boligene ligger på seksjonert tomt.

Den omstridte boligen ligger til høyre (med flatt tak), og den opprinnelige delen til venstre. Boligene ligger på seksjonert tomt.

Foto: Kjetil Olsen Vethe

Alle parter fortviler over byggesaken som har gått i stå.

«Boligen er solgt, og det er et stort problem dersom det ikke er mulig å få brukstillatelse, og i verste fall blir avtalen kansellert», skriver advokat Odd Kristian Johansen i en henvendelse til Asker kommune.

Johansen representerer utbyggerfirmaet O.P. Haugen A/S, som har revet en del av en eldre bolig på Gullhella og bygget en helt ny. Men Asker kommune mener O.P. Haugen har bygget for høyt og nekter å godkjenne prosjektet. Nå har O.P. Haugen hyret advokat for å komme seg ut av knipa.

Advokat Johansen ønsker ikke å kommentere saken i Budstikka, trass i at han har sendt brev som er offentlig tilgjengelig via kommunens innsynsløsning.

– Jeg har ikke noe mandat fra oppdragsgiver til å uttale meg, sier Johansen.

Undrende arkitekt

Ole Petter Haugen i O.P. Haugen A/S ønsker heller ikke å kommentere saken. Han bekrefter at boligen ble solgt tidligere i høst, men at kontrakten med ny eier nylig ble kansellert som følge av usikkerheten om godkjennelse eller ei.

Det er Hartmann arkitekter i Asker som er ansvarlig søker i saken. Hartmann arkitekter forteller at de nå, i samarbeid med O.P. Haugen, vurderer å klage på kommunens avgjørelse.

Arkitekt Nina Hartmann.

Arkitekt Nina Hartmann.

Foto: HAKON HOLTAN

– Vi er ikke enig i alle punktene i kommunens vedtak. Tiltaket handler om oppføring av en parapet som er innenfor de maks 30 centimeterne som ikke skal medregnes i gesimsmålet.

En parapet er i dette tilfellet avslutning av en vegg over gesimshøyde. Gesimshøyde og høyde på takkonstruksjon er i tråd med godkjent rammetillatelse, ifølge Hartmann.

– Forblir ulovlig

Byggesaksavdelingen i kommunen er klare i sitt avslag om godkjennelse: «Tiltaket er ikke oppført i henhold til forutgående søknad og vedtak», heter det i et brev til partene i saken.

– Saken forblir et ikke-godkjent – og dermed ulovlig – oppført tiltak, skriver den erfarne byggesaksbehandleren Nils Hjermann.

Hjermann viser til at det er kommunen som skal godkjenne byggets plassering og høyde i slike saker. 

Siden tidlig 2021

Også eierne av bolig vegg-i-vegg med det nye og omstridte bygget er frustrerte, og de har klaget til kommunen flere ganger. De mener blant annet at de mister utsikt på grunn av nybyggets høyde og utforming.

– Vi klaget på konstruksjonen allerede i starten av januar 2021, forteller nabo Sondre Henningsgård.

Han kjøpte huset som det nå er bygget helt inntil, i 2019, opplyser han.

De to boligene ligger på seksjonert tomt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.