Skip to main content

Slik får du en flott rosehage

Toril Linnerud har 170 roser i hagen.

Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen øverst i saken.

Med en hage på omkring 1,5 mål, har Toril store muligheter til å få plantet alle de rosene hun måtte ønske, kanskje.

– For meg er det viktig å ha blomstring gjennom hele sommeren, i tillegg legger jeg vekt på at rosene ikke står alene. Jeg bruker derfor mye bunndekkere og andre planter imellom. Jeg har mest stauder sammen med rosene, og så fyller jeg opp med litt sommerblomster der hvor det passer inn. Lavtvoksende geranium bruker jeg mye av; de sprer seg veldig fint mellom rosene, og er heller ikke så store at de tar overhånd, sier hun.

– Og ingen hage er komplett uten en syrin, legger Toril til.

Roseforedrag

Som nestleder for Norsk Roseforening holder Toril roseforedrag over hele landet. Hun er spesielt opptatt av at en bør kjøpe roser der du kan få gode råd på kjøpet.

ENGLANDS ROSE: Geraniumen «Rozanne» er en ideell bunndekker og nabo til rosene. Her i samplanting med Austinrosen «Englands rose».

– Når jeg forteller om valg og stell av roser, anbefaler jeg gjerne publikum å handle roser hos fagfolk. Det finnes nemlig roser for alle vekstforhold. For eksempel er det svært mange sorter innenfor rugosagruppen som er svært herdige, lettstelte og velduftende roser. Disse er supre valg for en nybegynner. Jeg treffer mange som har vært på et tilfeldig hagesenter og kjøpt en rose som så veldig flott ut. Dette er ofte en stilkrose som faktisk er de vanskeligste å få til, og så gir man opp og tror man ikke får til roser.

LES OGSÅ:

– Prøv på nytt, gå og få råd hos noen som kan roser slik at du får kjøpt en god sort til riktig plass, sier Linnerud.

Skyggeroser

Det er nemlig fullt mulig å plante roser i skyggefulle bed, så lenge man velger riktig sort.

– Jeg har roser med forskjellige egenskaper som er plassert i forhold til klimaet og solforholdene i bedene. Det er også viktig å tenke på hvor stor rosen blir. Jeg har skyggefulle bed med hardføre roser som starter blomstringen tidlig, gjerne i første halvdel av juni. Et par av de fineste rugosarosene, Thérèse Bugnet og Louise Bugnet, er blant disse. Videre har jeg mange David Austin-roser (buskroser med historisk utseende og god duft). De remonterer (gjenblomstrer) og bidrar til blomstring, fargeprakt og deilig duft fra omtrent midtsommer og til langt utpå høsten. Dersom man ikke har en stor hage, kan det anbefales å velge noen få remonterende roser som ikke tar så stor plass, men gir det vakre fargespillet og den herlige duften man kanskje ønsker seg, sier Linnerud.

GODE VENNER: Den vakre sommerfuglen dagpåfugløye og en humle har begge funnet veien til en av søyleblomstene i hagen.

Overdådig blomstring

Kjennetegnet til engangsblomstrende roser er at de som oftest blomstrer overdådig i fem til seks uker, er mer herdige og krever mye mindre stell enn remonterende roser. Vi tenker ikke på remontering når det gjelder løkblomster, stauder eller trær, så hvorfor skal vi absolutt forlange dette av alle rosene i hagen? Ønsker du roseblomstringen skal vare lenger, så tenk også på at villroser, spinossissimaroser og en rekke rugosaroser begynner blomstringen allerede i første halvdel av juni og bidrar til å forlenge rosesesongen, sier Linnerud.

Albarosen Blanche de Belgique er en engangsblomstrende rosebusk i Linneruds hage, og den er en fantastisk kombinasjon av overdådig blomstring og duftbombe fra omtrent midtsommer og til slutten av juli.

– I slutten av juni for et par år siden sto den i full blomst, det hadde regnet og var fuktig i luften. Blomsterduften hang tung i luften, så sterkt at vi nesten gikk i svime, sier Linnerud.

Frukttrær og meditasjon

Det å bruke hagen sin til flere formål er noe Toril anser som en vesentlig del av det å ha en stor hage.

HISTORISK ROSE: «Blanche de Belgique» er en historisk rose som blir en stor busk og blomstrer overdådig noen uker midt på sommeren. Duften er fantastisk.

– Plant gjerne et frukttre i hagen og bruk frukten til deilig syltetøy. Ikke noe er så deilig som hjemmelaget eplekake med epler fra egen hage. Plant en ripsbusk og la barna kose seg med fersk rips med vaniljesaus. Rabarbra hører hjemme i hagen, og gammeldags rabarbrasuppe og rabarbragrøt smaker herlig.

For Toril er hagestell en form for meditasjon og hun er overbevist om at det ligger mye egenterapi i hagearbeid

VAKKERT SKUE: Dette synet møter deg når du kommer i hagen til Toril Linneruds hus.

– Sommerlykke er en dag jeg kan tilbringe i hagen og bare tusle fra bed til bed med litt puslearbeid. Litt luking her, fjerning av noen avblomstrede blomster der. Og så tror jeg også på at det å se ting vokse og gro tilfredsstiller et grunnleggende behov hos oss mennesker. Det er en måte å skape noe på, og du kan forme hagen etter din personlige smak og stil. Noen liker å ha det veldig striglet og ordentlig. Personlig er min idealhage den engelske «cottage garden»-stilen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.