Skip to main content

Sender tvist om stor boligtomt tilbake til kommunen

Løkeneshalvøya t.v. og Konglungen t.h.

Løkeneshalvøya t.v. og Konglungen t.h.

Foto: KARL BRAANAAS

Eieren av eiendommen på Løkeneshalvøya hyret advokat. Asker kommune må behandle tomtesaken på nytt.

Saken handler om eiers ønske om å dele en stor tomt opp i tre. Det har Asker kommune stilt seg negativ til, og i vinter sa politikere seg enig med administrasjonen.

Eieren av eiendommen på over fem mål har brukt advokat, og nå har klageorganet Statsforvalteren gitt mannen støtte. Asker kommune får dermed beskjed om å behandle saken på nytt.

– I strid med plan

I sin saksbehandling hevdet kommunen at tomtedelingen i Konglungfaret er i strid med innregulerte eiendomsgrenser i reguleringsplanen.

Men Statsforvalteren konkluderer annerledes. 

– Vi har etter dette kommet til at reguleringsplanen for Konglungen ikke inneholder en «bestemmelse (...)» om at de inntegnede tomtegrensene har blitt gjort rettslig bindende, skriver Statsforvalterens saksbehandler.

Har tre eneboliger

I vedtaket står det også at det er visse forhold Statsforvalteren ikke har tatt hensyn til, deriblant avkjøringer og BYA (bebygd areal, red.anm.).

Håvard Vestgren (H), leder for utvalg for plan og byggesak i Asker. August 2021.
Håvard Vestgren (H), leder for utvalg for plan og byggesak i Asker. August 2021.
Foto: KJETIL OLSEN VETHE

Eiendommen på nesten 5,4 mål har tre eneboliger i dag. Eiers ønske er å få opprettet én grunneiendom for hver av boligene. Nå må altså kommuneadministrasjonen begynne med blanke ark.

Lignende saker

Mannens advokat sendte klage allerede i fjor sommer, da kommunen hadde sagt sitt. Saken gikk så til utvalg for plan og byggesak. Utvalgsleder Håvard Vestgren (H) skriver i en e-post at han tar vedtaket fra Statsforvalteren til etterretning.

– Utvalget får mange og til dels tunge juridiske problemstillinger til beslutning. Vi er ikke jurister eller eksperter, og vi må danne oss et grunnlag for vår mening ut fra saksfremlegg og andre innspill, skriver Vestgren.

Han skriver også at dette er én av flere saker, den siste tiden, med spørsmål om tomtegrenser er juridisk eller rettslig bindende i reguleringsplan. Flere saker er vurdert slik at kommunen har måttet gjøre om på vedtak, ifølge utvalgslederen.

Grunneier er Roar Getz (65). Han uttaler til Budstikka at han er glad for Statsforvalterens støtte. Han understreker at dette ikke hadde skjedd uten hjelp fra en advokat som er ekspert på plan- og bygningsrett.

Vil bli prioritert

Saksbehandler Tor Martin Østgaard skriver i en e-post:

– Statsforvalteren har kommet til at tomtegrenser ikke er juridisk bindende. Saken er sendt tilbake til Asker kommune for ny behandling. I den forbindelse vil vi ha en omforent gjennomgang av Statsforvalterens vedtak. Den videre saksbehandlingen vil naturligvis bli prioritert.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.