For sju år siden fant boligstylist og blogger Signe Schineller (35) en gammel bryggerikasse i kjelleren i blokken hvor hun bodde.

Det er mye potensial i denne, tenkte boligstylisten og tok den med seg. Nå har kassen gjenoppstått som en fornem puff med hvitt trekk og gylne nagler.

– Jeg forelsket meg i kassen. Nå har den fått nytt liv, sier Signe Schineller.

Ikke resignert

Signe Schineller er oppvokst i Brooklyn i New York og på øya Leka i Nord-Trøndelag.

Hun jobber for en rekke medier og er akkurat nå aktuell med innslag på God morgen Norge på TV 2. Til høsten blir hun å se i TVNorges nye boligprogram. Stylistens hovedbudskap er at god smak ikke er ensbetydende med en stor bankkonto.

– Man trenger ikke ha mye penger for å skape et vakkert hjem, sier Signe Schineller og viser rundt i sin lyse leilighet.

– Sofaen er kjøpt brukt, bordet fikk jeg av en venninne, annet er arvet. Jeg lager mange ting selv også.

Skriker ikke design

Det er ikke mye som skriker dyr design i Schinellers treromsleilighet fra 1930-tallet. Bokhyllene er gamle kasser, og salongbordet er en gammel pall som har fått noen strøk blank hvitmaling og hjul fra Ikea.

Her og der er det små smakfulle og fargerike stilleben: Vaser funnet på loppemarked, en stein fra hjembygda i Nord-Trøndelag og lys laget av rester fra vokslysproduksjon.

– Jeg er opptatt av gjenbruk og ser mulighetene i alt. En gjenstand kan kanskje være resignert, sier Schineller, men når hun har bygget den om, får den hennes signatur «Re: signert».

– Det er kun iPod-anlegget og flatskjermen som er nytt her. Stereobenken er et gammelt settebord jeg har fått av noen venner.

Sjel

Et vakkert hjem speiler personen som bor der, mener stylisten. Men det er vel ikke så enkelt å få det til?

– Folk bør våge å stole på sin egen smak, sier boligstylisten.

– Men når alle andre har fancy og dyre møbler?

– Man skal ikke la seg true, men heller inspirere, sier Schineller. Og man trenger ikke å frykte stilmiks:

– Man kan gjerne, som her i min stue, ha litt blanding. Nye leiligheter blir fine med rustikke detaljer, synes stylisten. Men innrømmer at for mye miks kan gi et rotete inntrykk.

– Blir det mye, kan man sortere stiler. Man kan samle en del av det nye i ett rom, og ha mer retro i et annet, råder Schineller.

Gjør det selv

Schineller snekrer, bygger, maler og tapetserer.

– Jeg liker ikke å kaste eller gi fra meg ting. Når jeg kommer over noe, vet jeg ikke alltid hva jeg skal bruke det til. Men plutselig en dag finner jeg ut hva det skal bli.

– For eksempel fant mamma noen gamle tapetrester fra syttitallet da hun ryddet loftet. De har jeg brukt til å tapetsere innsidene på et gammelt skatoll.

På kontoret ligger det en liten stabel tepperester i grønt og brunt.

– Har du sett noe så fint, sier Schineller.

– Jeg vet ikke helt hva det skal bli.

Nuppete ullgensere blir puter

Men noe blir det. For selv gamle nuppete ullgensere står opp fra vaskemaskindøden og blir til sofaputer og juletrepynt.

Bestefars sprukne porselen blir limt sammen, og sårene dekkes med perler. Og gamle byggematerialer blir til sengegavler, møbler, bord og hyller. Det er visst ikke vanskelig heller:

– Noen tror at de ikke kan interiør. Jeg trodde jeg ikke kunne male, men det har jeg lært meg, sier Schineller og viser fram et av maleriene sine.

Les flere boligsaker

I en kurv ved den nytapetserte kommoden ligger store garnnøster i glade farger og flere heklenåler fra Samvirkelaget på Leka.

– Nå skal jeg lære meg å hekle, sier Schineller, som lever godt med kommentaren hun nylig fikk fra en venninne: «Du ser ingen begrensninger».

Neste prosjekt blir grytekluter.