Skip to main content

Krevde millionavslag på kjøp av hus fullt av asbest

Da den nye eieren begynte å rive vegger, fant han betydelig mer av slike plater enn oppgitt i salgsdokumentet.

Da den nye eieren begynte å rive vegger, fant han betydelig mer av slike plater enn oppgitt i salgsdokumentet.

FOTO: PRIVAT

Oppussingsarbeidene avslørte at alt ikke var på stell i boligen som ble solgt for 8,5 millioner kroner. 

I en fersk avgjørelse fra Finansklagenemnda får huskjøperen delvis medhold. 

Sekretariatet fant etter en skjønnsmessig vurdering at prisavslaget passende kan settes til 350.000 kroner (inkludert takstutgifter), med tillegg av forsinkelsesrenter som krevd, skriver nettstedet Estate Nyheter.

Saken dreier seg om en enebolig i Asker som ble «solgt som den er» for 8,5 millioner kroner i 2020. 

I salgsdokumentasjonen ble det oppgitt at boligen hadde moderniseringsbehov, og at det var brukt asbestholdige eternittplater i deler av huset og på en garasje. Bruk av asbest ble forbudt i Norge fra 1985 (ekstern lenke).

120 kvadratmeter asbest

I forbindelse med oppussingsarbeid oppdaget den nye huseieren det som viste seg å være eternittplater flere andre steder i huset enn det som var oppgitt i salgsdokumentene, ifølge Estate Nyheter.

Dermed rekvirerte vedkommende et firma til å foreta en befaring, og i rapporten fra disse ble det konkludert med rundt 120 kvadratmeter med asbest inne i boligen. Også utendørs var det brukt asbestholdige plater.

Utbedringskostnadene ble estimert til 1.150.000 kroner, for både sanering og oppbygging.

Tvilte seg frem

Da saken endte hos Finansklagenemnda mente huskjøperen det var snakk om både opplysningssvikt og en vesentlig mangel. Vedkommende krevde prisavslag for utgifter til utbedring, takst og erstatningsbolig, i sum 1.175.181 kroner.

Selger forklarte at han ikke kjente til bruk av eternittplater utover det som sto i salgsdokumentet, og at endringer på eiendommen var utført av håndverkere. Eierskifteselskapet avslo kjøpers krav.

Finansklagenemnda slo fast at, under noe tvil, at det foreligger mangel etter avhendingsloven, men at kjøper ikke får gjennomslag for sitt krav i sin helhet.

De landet på at prisavslaget settes til 350.000 kroner, og avgjørelsen var enstemmig.

Her kan du lese flere bolignyheter fra Budstikka

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.