Skip to main content

Kjøpte fire leiligheter til 29 mill. uten penger

Boligkjøperen kunne ikke gjøre opp for seg da han kjøpte fire leilgiheter i Victoriagården i Sandvika.
Boligkjøperen kunne ikke gjøre opp for seg da han kjøpte fire leilgiheter i Victoriagården i Sandvika.

Ekteparet mente megleren burde undersøkt deres finansieringsevne, samt tatt hensyn til mannens bipolare lidelse. Tingretten var av en annen oppfatning.

I perioden november 2006 til juli 2007 kjøpte ekteparet fire leiligheter på prospekt i Victoriagården i Sandvika for tilsammen 29 millioner kroner. Paret var ikke i stand til å betale kjøpesummen ved ferdigstillelse, slik at leilighetene måtte dekningsselges.

Leilighetene ble solgt med tap, og selgeren krevde at paret måtte punge ut med differansen. Paret ble dømt til å betale flere millioner, men saken endte til slutt med et forlik på 200.000 kroner. I tillegg mistet de forskuddsbeløpet på 2.969.000 kroner.

Manisk periode

Paret mente megleren ikke oppfylte sin plikt til å ivareta kjøpers interesser, ved at han blant annet ikke undersøkte saksøkerens finansieringsevne.

Av den ferske dommen fremkommer det at megleren heller ikke gjorde nærmere undersøkelser om mannens mentale helse på bakgrunn av at han var ressurssvak og i en sårbar livssituasjon i forbindelse med leilighetskjøpene.

Ifølge ekteparets advokat skal mannen ha hatt en bipolar lidelse og var i en manisk periode på tidspunktene for kjøpene, noe som førte til at han manglet nødvendig dømmekraft.

I tillegg hevder kona at hun bevisst ble holdt utenfor forhandlingene av megler fordi hun ville motsatt seg at leilighetene skulle kjøpes. På bakgrunn av dette krevde paret megler for 3.289.000 kroner.

EIENDOMSBASEN: Se hva boliger i Asker og Bærum selges for

Har kjøpt 10–15 leiligheter

Ekteparet, som opprinnelig er fra Iran, kom til Norge på 80-tallet og er norske statsborgere. De har skiftet leilighet hyppig, og har i tillegg kjøpt 10–15 leiligheter på prospekt, altså inngått kjøpekontrakt på leiligheter som er under prosjektering, forut for byggestart og seksjonering.

Leilighetene ble i de fleste tilfellene solgt videre før ferdigstillelse, slik at ekteparet ikke behøvde å innbetale kjøpesummen bortsett fra et forskudd på 10 prosent. Ekteparet har ved flere anledninger tjent gode penger på slike resalg.

På grunn av renteoppgang og et fallende boligmarked, klarte paret ikke å selge leilighetene i Victoriagården til prisen de ønsket. Siden de heller ikke klarte sine kjøpsforpliktelser, ble avtalen hevet av selger, og leilighetene ble solgt med tap.

Saksøker mente at megleren burde ha forutsett renteoppgang og det fallende boligmarkedet.

LES OGSÅ: Kremleiligheter usolgte

Avslo 600.000 kroner

Advokat Kjetil Norseth, som representerte den saksøkte parten, hevdet at det ikke er sannsynliggjort at mannen hadde en bipolar lidelse og var inne i en manisk periode da han kjøpte de fire leilighetene, samt de øvrige leilighetene som ble kjøpt for spekulasjon.

Norseth legger også til at det ikke var noe ved mannens opptreden og handlinger som kunne gi megler noen indikasjon på noen manisk tilstand eller at han burde foreta nærmere undersøkelser.

Norseth understreket også i sin prosedyre at ett av forsøkene på resalg ga mulighet for en gevinst på 600.000 kroner, men at mannen ikke godtok budet – tross anbefalinger fra megler.

LES OGSÅ: Anbefaler 108 Sandvika-leiligheter

Frifunnet på alle punkter

At den iranske mannen har en bipolar lidelse er fastslått av en spesialist i psykiatri. Retten er imidlertid i tvil om det er bevist godt nok at han var i en manisk periode da kjøpene ble inngått.

Retten mener også at «de fire kjøpene i seg selv ikke fremsto som påfallende på en slik måte at megleren hadde oppfordring til å undersøke om disposisjonene hadde bakgrunn i noen psykisk lidelse», står det i dommen.

Dette begrunnes med at vedkommende hadde kjøpt et stort antall leiligheter i årene forut.

Retten mener også at megleren ikke hadde noen forutsetning for å forutse det betydelige fallet i eiendomsprisene som inntrådte i annet halvår 2008 og som retten oppfatter som den helt dominerende årsaken til at investeringene.

Retten frikjente dermed de saksøkte på alle punkter, og dømte ekteparet til å betale 128.925 kroner i saksomkostninger.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.