Skip to main content

Her fjernes container-muren mot Røkkes eiendom

Tirsdag morgen ble container-muren som var satt opp mot Røkkes tomt fjernet.

Etter 22 dager var det slutt for den 5 meter høye container-muren, som ble satt opp mot Røkkes eiendom på Konglungen. De to containerne kom på plass etter at naboen tapte klagesaken mot mobilmasten. 

Kvinnen, som eier eiendommen, mener strålingen fra mobilmasten er helsefarlig, og har ingen tiltro til Telenors strålingsmålinger. Containerne ble satt opp med assistanse fra Folkets strålevern, som deler kvinnens synspunkter.

«Hensikten var å skjerme stråling fra mobilmasten plassert rett over veien. Dette for å se om det kunne hjelpe på naboens helsetilstand, slik at hun kunne orke å selge og flytte. Hennes helsetilstand var blitt alvorlig forverret etter at senderne var satt i drift», skriver generalsekretær Sissel Halmøy i Folkets strålevern i et brev til Asker kommune.

Truet med tvangsmulkt

Planen var å ha container-muren stående i nærmere to måneder for å teste om dette hadde noe effekt på strålingen og kvinnens helsetilstand.

«Dersom det viser seg at det har helseeffekt å ha en barriere mot basestasjonen, vil det bli vurdert hva slags varig tiltak som vil være hensiktsmessig. Slikt tiltak vil naturligvis bli omsøkt», står det i brevet.

Asker kommune mente tiltaket var ulovlig, og varslet tvangsmulkt på 20.000 kroner, pluss 1.000 kroner for hver dag som går, hvis containerne ikke ble fjernet innen 12. mars. Folkets strålevern hevder tiltaket er lovlig så lenge det er snakk om at containerne ikke skal stå der lenger enn to måneder, og fikk støtte fra advokat.

Prosjektet endte likevel med at container-muren ble tatt ned før man fikk testet noe som helst. Det var til slutt kvinnen selv som sa stopp. 

– Ideelt sett burde man fortsatt eksperimentet med legesjekk både før og etter, men hun har blitt stresset av at det har stått i avisen og alle reaksjonene som har kommet, så hun orker ikke mer, forteller sivilingeniør og generalsekretær Sissel Halmøy i Folkets strålevern.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.