Skip to main content

Har det huset alltid ligget der...?

GENERASJONSBOLIG: I stedet for å flytte ned en etasje, har Anne-Marie Lien (79) fått et eget lite hus i hagen. Huset til høyre er fra 1936, og pusses opp før datteren flytter inn med sin familie. Utgangspunktet for det nye huset er en «boks» som er strukket i.
GENERASJONSBOLIG: I stedet for å flytte ned en etasje, har Anne-Marie Lien (79) fått et eget lite hus i hagen. Huset til høyre er fra 1936, og pusses opp før datteren flytter inn med sin familie. Utgangspunktet for det nye huset er en «boks» som er strukket i.

Smidighet sto i fokus da arkitektene tegnet det lille huset ved Blommenholm skole.

Ved siden av en flere hundre år gammel låve og et funkishus fra 1936, har det dukket opp et hvitt, lite murhus.

Se flere bilder fra boligen i bildekarusellen øverst i artikkelen (NB: gjelder ikke mobilbrukere.)

Til tross for at det nye bygget skiller seg stilmessig fra nabohusene, sklir det likevel naturlig inn i omgivelsene – og forbipasserende merker knapt at noe har skjedd på tomten med den store eplehagen.

– Vi har fulgt spillereglene

– Vi ønsket at huset skulle kommunisere med eksisterende bolig. Vi har fulgt samme spilleregler, men ikke kopiert stilen, forteller arkitekt Alessandra Kosberg ved arkitektkontoret Jarmund/Vigsnæs AS.

Et generasjonsskifte førte til at det nye huset ble til. Tomten ved gamle Blommenholm hovedgård har tilhørt familien Lien i flere generasjoner.

Anne-Marie Lien (79) flyttet inn i hovedhuset sammen med mannen sin i 1965.

– Da mannen min Bjarne og jeg giftet oss, ga foreldrene hans én etasje til oss. Senere overtok vi hele huset, og bodde der med våre tre barn. Nå som jeg er alene, overlater jeg hovedhuset til datteren min og hennes familie, forteller Anne-Marie Lien.

Alt på en flate

Siden juni har hun bodd på 92 kvadratmeter fremfor 300. En behagelig overgang, synes hun.

– Jeg liker at alt er på en flate – det er veldig lettvint.

En ting som ikke var så lettvint, var å skulle lage et nytt hus uten å ta for mye av eplehagen. Familien ville bevare den luftige uteplassen, og området arkitektene fikk til disposisjon ble dermed ganske trangt.

– Utgangspunktet for huset er en rektangulær boks vi har strukket og dratt i for å tilpasse volumet best mulig til tomten, forklarer Kosberg.

Her kan du lese flere bolignyheter fra Budstikka

I kontakt med hagen

Det nye huset ligger tett inntil hovedhuset og nabotomten. Langsidene er derfor nokså lukket. Nordlyset faller inn i boligen gjennom smale, skråstilte vinduer. Husets yttervegger mot øst og vest er åpnet opp mot balkong og terrasse.

– Det var viktig å åpne opp der man kunne for å slippe inn mest mulig lys og å sikre kontakten med hagen, forteller Kosberg.

LES OGSÅ: Lek deg med lyset

Store skyvedørsfelter av glass skiller stuen og kjøkkenet fra hagen. Det passer Anne-Marie Lien utmerket.

– Jeg elsker å holde på i hagen, og dyrker tomater og planter blomster, sier hun.

– Du venner deg til alt

Den lille terrassen utenfor kjøkkenet er overbygget, og nå venter hun på at eføyen skal klatre utekroken hennes enda frodigere. I den andre enden av huset, står en himmelseng.

Her ligger gjesterommet. Gjestene kan enten velge å være en del av det åpne huset, eller lukke igjen en skyvedør. En lang gang binder alle rommene sammen, og gir huset et spennende og åpent preg.

LES OGSÅ: Bygget bolig etter fengh shui-prinsipper

Lien innrømmer at det var uvant med en så moderne og åpen løsning i starten, men begynner å like det mer og mer.

– Jeg har egentlig vært ganske gammeldags i stilen, men du venner deg til alt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.