Skip to main content

Frykter boligpriser skal føre til lærerflukt – familien Aarset Stokke flyttet ut av Bærum

Familien Aarset Stokke trives godt med det nye huset på Lierskogen, men ville egentlig blitt boende i Bærum. Torunn og Arild Aarset med barna f.v. Mathias (5), Ida (8) og Eivind (10).

Familien Aarset Stokke trives godt med det nye huset på Lierskogen, men ville egentlig blitt boende i Bærum. Torunn og Arild Aarset med barna f.v. Mathias (5), Ida (8) og Eivind (10).

FOTO: KNUT BJERKE

– Det ble for dyrt å kjøpe hus i Bærum, så vi flyttet til Lierskogen, sier Torunn Aarset Stokke (46). Hun er lærer ved Høvik Verk Skole.

Torunn og Arild Aarset Stokke (46) bodde på Tanum i flere år og trivdes godt der. Hun er lærer på Høvik Verk skole og han jobber med logistikk hos Birger. N. Haug.

– Da vi fikk vårt tredje barn ble rekkehuset på 120 kvadratmeter ganske trangt. Så vi begynte å se oss om i nabolaget etter ett hus med litt mer plass, sier Torunn.

Det skulle vise seg å ikke bli så lett å få tak i nytt husvære i den størrelsen som de ønsket. For husprisene i Asker og Bærum har steget med formidable 32,7 prosent bare de siste fem årene. 

Det viser tall fra Eiendom Norge.

– Selv oppussingsobjekter ble innmari dyre, sier Torunn.

Ga opp hus i Bærum

– I 2017 løftet vi blikket og kikket utenfor kommunegrensa. Jeg hadde en kusine og flere andre kjente som hadde kjøpt hus her på Ekebergåsen i Lier. Etter å ha besøkt området, så vi at avstanden til jobbene våre ikke var så lang og at det var realiserbart, sier Torunn.

Dermed kjøpte familien tomt på Lierskogen og ett år etter sto et splitter nytt hus innflyttingsklart.

– Nå har vi nytt hus og lavere boutgifter enn vi hadde i rekkehuset, sier Torunn.

Stress i otta

Familien liker å bo på Lierskogen, men det er ikke optimalt. 

Torunn forteller at skal hun må reise hjemmefra før kl. 06.00 for å unngå kø på vei til jobb. Mandag denne uken ble det verre. Da ble det forbudt for elbiler å kjøre alene i kollektivfeltet mellom klokken 06.00 og 09.00.

– Dette gjør at det er vanskeligere for barnefamilier å flytte ut av tettbygde strøk med tanke på barnehage og skole. Hos oss må Arild ta ansvaret for de tre barna alene. På hjemveien blir jeg sittende i kø, sier Torunn.

– Jeg har vokst opp på Kolsås, så jeg syntes først Lierskogen lå litt langt ute, sier Arild.

– Vi ville jo egentlig blitt boende i Bærum, men syntes uforholdsmessig mye av inntektene ville gått med til å dekke bokostnader. Da bor vi heller i Lier og har bedre råd, sier Torunn.

– Ville tilstander

– Hva synes dere om prisnivået på eiendommer i Asker og Bærum?

– Det er ville tilstander, prisnivået er altfor høyt. Mange har ikke råd til å bosette seg i Asker og Bærum. Noe som fører til at det mer og mer blir et område for de rike, sier Torunn og fortsetter:

– Et godt lokalsamfunn bør bestå av alle type mennesker med ulike inntekter, utdanninger og yrker. Det skaper forståelse og inkludering, ikke minst hos ungene våre, for at vi er forskjellige, men at alle skal behandles med like stor grad av respekt.

– Noen forslag til hvordan folk med normale lønninger lettere kan få tilgang til boligmarkedet i Asker og Bærum?

–Bygg flere hus og leiligheter til fast lav pris. Priser som kun reguleres i forhold til vanlig prisstigning og ikke markedet, sier Torunn.

Det er ville tilstander, prisnivået er altfor høyt
Torunn Aarset Stokke om boligprisene i Bærum

Frykter lærermangel

– Vi ser at stadig flere lærere og andre høgskole- og universitetsutdannede ikke har råd til å bosette seg i Asker og Bærum. Det er en bekymringsfull utvikling, sier Bjørn Sigurd Hjetland, leder av Unio i Bærum. 

Unio er hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede.

Bjørn Sigurd Hjetland, leder av Unio i Bærum, er bekymret over den sterke prisveksten på boliger.

Bjørn Sigurd Hjetland, leder av Unio i Bærum, er bekymret over den sterke prisveksten på boliger.

FOTO: KNUT BJERKE

Hjetland forteller at en lærer med fire års utdanning har en topplønn på 549.100 kroner i året, de med fem års utdanning har en begynnerlønn på 504.700 og en topplønn på 597.400 kroner.

En lærer med mastergrad starter på 532.800 kroner og ender på 646.100 kroner.

– Det er en økende tendens at lærere mellom 30 og 40 år som er i etableringsfasen med familie ikke bosetter seg i Asker og Bærum, fordi det er for dyrt. De velger å pendle, men etter hvert kommer tidsklemma og tar dem. De vil ikke bruke flere timer hver dag på tog og søker jobb der de bor. Derfor frykter vi at det på sikt kan bli mangel på lærere i Asker og Bærum, sier han.

Kun råd til få boliger

Sykepleierindeksen, som utarbeides av Eiendom Norge og Eiendomsverdi, er en god indikator på hva en lærer med rundt 600.000 i lønn kan makte når det gjelder boligkjøp.

Indeksen viser hvor stor andel av boliger i ulike områder en singel sykepleier har råd til å kjøpe med en gjennomsnittslønn i 2021 på 600.056 kroner og et studielån på 200.000.

– Asker og Bærum er det området i Norge med aller minst tilgang på boliger for en med en lønn på 600.000 kroner. I først halvår i 2021 hadde en person med 600.000 kroner i årsinntekt kun råd til å kjøpe ett prosent av boligene som var til salgs der, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Han er også bekymret over prisveksten på 82,2 prosent de siste 10 årene i Asker og Bærum. Landsgjennomsnittet var i samme periode på 66,90 prosent.

– Skal vi ha velfungerende lokalsamfunn i Asker og Bærum må folk med vanlige inntekter kunne bosette seg der. Med dagens prisnivå blir det en mindre variert befolkning, man vil slite med rekruttering til jobber og pendling er ikke gunstig for klima, sier Lauridsen.

– Finnes det noen måte å få ned boligprisene på?

 – Bygg flere og mindre boliger, sier han.

Familien Aarset Stokke trives godt med det nye huset på Lierskogen, men ville egentlig blitt boende i Bærum. Torunn Aarset med Mathias (5)
Familien Aarset Stokke trives godt med det nye huset på Lierskogen, men ville egentlig blitt boende i Bærum. Torunn Aarset med Mathias (5)
Foto: KNUT BJERKE
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.