Skip to main content

Familien laget park i hagen

RETTE LINJER: Midt i hagen er det en stor flate av sement. Den er stålpusset slik at den er myk å gå på.

Familien lot seg inspirere av Nansenparken på Fornebu og kirsebærtrealleen i Sandvika.

I 2008 kjøpte familien huset på Stabekk, og flyttet fra et småbruk på Fetsund som de hadde pusset opp.

Både Kjetil og Kristine er opprinnelig fra Bærum, og etter noen år i Fetsund følte de det var på tide å flytte hjem. Kristine ønsket å bo mer sentralt og å komme nærmere familie og venner.

Etter å ha bodd i det nye huset i en uke tok Kjetil Walther Longva motorsagen og felte en diger tuja i hagen. Startskuddet for ny hage var tatt.

(se flere bilder ved å bla i toppen av artikkelen - gjelder ikke mobilbrukere)

Da arkitekten tegnet de nye påbyggene til boligen fra 1890, tegnet han også opp linjer i hagen. Disse likte familien og brukte dem til utformingen av drømmehagen som har fått grusganger og vannspeil.

– Vi er veldig glad i parker, sier Kristine.

Er familien på ferie, besøker de gjerne flere. På tur i England gikk de i en park og falt for grusen. De gikk inn på nettet, fant riktig leverandør og fikk importert stenen til Norge.

Vannspeil

Hagen er lagt i to traseer. I ytterkanten av det øverste ned mot det nederste er det to vannspeil. Inspirasjonen har de hentet fra Nansenparken på Fornebu. Der er familien ofte på tur.

– Vannspeilet er en stressmestringsgreie, ler Kristine.

Lyden av vann virker beroligende på sinnet. Vannsyklusen har Kjetil laget selv. Ved siden av utestuen som er bygget i enden av hagen står en sisterne som sirkulerer vannet. Vannspeilet ender i en liten dam.

Tidligere hadde de fisk i dammen, men de har nå flyttet inn.

Papegøyen Diego

Der inne bor de sammen med familiens femte medlem, papegøyen Diego på to år.

– Kjetil er biolog så da ble det papegøye til kjæledyr. Vi har hatt han i to år, det er veldig gøy og han lærer mye. Det hender at det er fugler som bader i vannspeilet og da sitter Diego og følger nøye med.

Det hender også at han får bli med ut i egen sele i strikk, de har nemlig valgt å ikke vingeklippe han og har allerede opplevd at han har stukket av en gang.

I hjørnet av hagen står en gul dukkestue, den ble med på flyttelasset fra Fetsund.

– Den var Maries bursdagsgave så den måtte med, sier Kristine Walther Longva.

– Men nå har hun vokst litt fra den og inn i hagestuen.
Rett ved siden av dukkestuen har de laget en grønnsakhage.

– Det er et fellesprosjekt. Alle har ansvar for hvert sitt gresskar, så er det om å gjøre å få det flotteste til Halloween, sier Kristine.

Beholdt epletreet

Utenfor utestuen står en bålpanne som Kristine fikk i bryllupsdagspresang. Den er mye i bruk, sommer som vinter.

Utestuen har varme og er isolert, slik at de også kan bruke den om vinteren. Bak står flere store, gamle trær, som skjermer for E18 i bakgrunnen.

Det nyeste innslaget i hagen er et japansk kirsebærtre. Kristine falt for den rosa alleen utenfor rådhuset i Sandvika og ønsket seg maken til hagen. Det eldste treet i hagen, et epletre, fikk lov til å bli.

– Vi ønsket å beholde noe av det gamle, selv om det var ekstra jobb å bevare det.

I fjor ble de ferdig med hagen.

– Det er en investering i boligen å lage en sånn hage. Vi synes det er kjempegøy å pusle rundt, og jeg føler litt at når jeg slapper av her, så trenger jeg ikke å reise bort. Det er litt luksus i hverdagen, denne hagen.

Drømmer om daybed

– Kjetil har lagt kantsteinen. Vi har gjort ganske mye av arbeidet selv.

Gressplenen kjøpte de på rull fra Lommedalen. Neste prosjekt er å lyssette hagen og å bygge en daybed. Den skal bygges av restmaterialer har Kristine bestemt.

– Jeg liker at hagen er så stor og fin, sier Marie.

– Her er det sosialt, det er mange barn som bor i området, sier Kristine.

Liker å ha prosjekter

Hele sommeren spiser de måltidene ute. Når de kommer hjem fra jobb, er det rett ut i hagen. Kjetil elsker å ha prosjekter å pusle med.

– Jeg liker å slappe av i solstolen, mens mannen min farer rundt i hagen og luker eller kantklipper og ordner andre ting.

Akkurat denne dagen nytes jordbær utendørs. Inne fra huset høres plystringen til Diego.

– Vi føler at vi bor på landet, men nærme byen, sier Kristine.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.