Skip to main content

– Den nye boligsalgsrapporten passer ikke alle

KAN HINDRE KONFLIKT: Eiendomsmegler Petter Mamen-Lund er klar på at god rådgivning må ligge til grunn for at den nye boligsalgsrapporten skal komme til sin rett. – Har man en slitt bolig, vil dette være med på å dempe konfliktnivået, slår han fast.
KAN HINDRE KONFLIKT: Eiendomsmegler Petter Mamen-Lund er klar på at god rådgivning må ligge til grunn for at den nye boligsalgsrapporten skal komme til sin rett. – Har man en slitt bolig, vil dette være med på å dempe konfliktnivået, slår han fast.

Petter Mamen-Lund i Eie eiendomsmegling hevder den nye boligsalgsrapporten ikke er bra for alle.

I januar vil den nye boligsalgsrapporten bli innført. Rapporten skal gi en grundig gjennomgang av tilstanden til boligen ved et salg.

– Det er ingen tvil om at den nye tilstandsrapporten er bra, men det avhenger av hvordan man legger det frem for kunder. Det er ikke alle som trenger en slik rapport. Hvis man har en bolig som er et renoveringsobjekt, så trenger man ikke en rapport som forteller at man må totalrenovere. Heller ikke hvis boligen er ny eller totalrenovert, og man har dokumentasjon på alt, sier daglig leder Daglig leder og eiendomsmegler, Petter Mamen-Lund i Eie eiendomsmegling i Asker.

– Ikke obligatorisk

I dag ender opp mot 25 prosent av alle boligtransaksjoner med konflikt. Formålet med den nye boligsalgsrapporten er å dempe konfliktnivået. Mamen-Lund reagerer imidlertid kraftig på det gis inntrykk av at rapporten, som er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendom Norge, og takstmannforeningene NITO og NTF, er obligatorisk.

– Å kalle denne rapporten for obligatorisk er å gå seg bort. For at det skal være obligatorisk, må det lages en lov eller forskrift, fastslår eiendomsmegleren, som likevel understreker at han i utgangspunktet ikke er negativ.

LES OGSÅ: Dekning er ikke tema ved boligkjøp

– Den nye tilstandsrapporten kan være nøkkelen i mange tilfeller for å forhindre konflikter i forbindelse med et boligsalg. I andre tilfeller er den overflødig, sier han, og fortsetter:

– Hvis man har en bolig fra 1986, og hvor man har noen kvitteringer mens man mangler andre, så er det bra å ha en rapport som kan vise manglene. For andre, som f.eks. borettslagsleiligheter, hvor det er borettslaget som eier bygningsmassen, så er dette penger rett ut av vinduet.

– Krever god rådgivning

Mamen-Lund er klar på at den nye boligsalgsrapporten vil kreve mye av megleren.

– Denne rapporten vil være dårlig for noen, men bra for andre, og krever at megler har innsikt og erfaring til å gi råd til kundene. Her må man bruke sunn fornuft, sier Mamen-Lund, og fortsetter:

– God rådgivning må ligge til grunn for at den skal komme til sin rett. Jeg vil anbefale den for kunder der jeg ser den er et nyttig verktøy, avslutter han.

Les flere bolig- og økonominyheter fra Budstikka her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.