Asker kommune får mer arkitekt-refs
Hei heller frem fleksibel bruk av boliger istedenfor å gjøre det vanskelig for innbyggerne, mener den erfarne arkitekten Helle Kleivi Sjåvåg.
Kommunen truer familie med 1.000 kr i kjøkkenbot – hver dag, skrev Budstikka fredag.
Øystein Hundseth og familien på Borgen har lenge ligget i strid med Asker kommunes plan- og bygningsavdeling. Fra 2. april må de betale 10.000 kroner i startmulkt og deretter 1.000 kroner dagen i tvangsmulkt om ikke underetasjen, med utleiedel, tilbakeføres til opprinnelig stand – det vil i praksis si at ekstrakjøkkenet fjernes.
Helle Kleivi Sjåvåg er arkitekt i Asker og er godt kjent med kommunens omstridte kjøkkenregel. Hun understreker at hun ikke uttaler seg om familiens Hundseths sak konkret, men på generelt grunnlag.
Hun poengterer at regjeringen i 2016 sørget for en regelendring som skulle det gjøre det enklere å leie ut deler av boligen.
– I strid med intensjonene
Asker kommune har imidlertid sin egen regel, hjemlet i «bestemmelser til kommuneplanens arealdel», vedtatt i kommunestyret i november 2017. Det var administrasjonen som regisserte regelen. Hvis det settes inn kjøkken i en del av boligen som kan benyttes til utleie, definerer Asker kommune dette som en egen boenhet selv om det er forbindelse internt til resten av boligen.
Kommunen krever dermed søknad om oppdeling av boligen, til «selvstendige boenheter», selv om nasjonalt regelverk ikke åpner for det.
– Med Askers definisjon av boenhet og praktisering av regelverket blir det omfattende og kostbart å legge til rette for utleie av deler av egen bolig, og dette er stikk i strid med regjeringens intensjoner, sier Sjåvåg.
Asker kommune har (trolig som eneste kommune i landet) sin egen regel knyttet til utleiedel/hybel og ekstrakjøkken.
Hvis det settes inn kjøkken i en del som benyttes til utleie, definerer Asker kommune dette som en egen boenhet selv om det er forbindelse internt til resten av boligen. Kommunen krever dermed søknad om oppdeling av boligen («oppdeling til selvstendige boenheter»).
Dette står i motsetning til oppmykingen av det nasjonale regelverket i 2016, regissert av regjeringen. Endringen gikk blant annet på at det ikke er grunnlag for å kreve søknad om oppdeling når det finnes intern forbindelse (dør).
Byggesaksforskriften sier at søknadspliktig oppdeling oppstår kun i tilfeller der enhetene:
a) har alle hovedfunksjoner for bolig, slik som stue, kjøkken, soveplass, bad og toalett,
b) har egen inngang og
c) er fysisk adskilt fra øvrige enheter.
Asker kommunes praksis har vist at de nasjonale reglene/føringene ikke tas hensyn til. Kommunen har ved flere anledninger fått kritikk for dette.
Den såkalte kjøkkenregelen ble politisk vedtatt i november 2017, men plan og bygg praktiserte den også før dette.
Hun er klar på at kommunen heller burde legge til rette for at bruken av en bolig kan endres med beboernes varierende behov.
– Det er mange som i en periode kan ønske å leie ut en del av boligen. Kanskje ønsker eiers familiemedlemmer, som studenter, besteforeldre eller andre, å benytte en del av boligen, men samtidig ha tilgang til og kontakt med resten av boligen. Fleksibel bruk av bygninger er i alle andre alle sammenhenger positivt. Vi arkitekter tilstreber å finne gode løsninger for dette, sier Helle Kleivi Sjåvåg.
Ordfører Lene Conradi har åpnet for å skrote den omstridte kjøkkeneregelen, som er utskjelt av både arkitekter og meglere. Hun sa for litt siden: – Det er ugreit at vi har et regelverk som ikke er i tråd med den nasjonale byggesaksforskriften.