Skip to main content

Arkitektfirma kritiserer kommunen – til ingen nytte

Denne nybygde tomannsboligen på Landøya, ikke langt unna skolen, har ikke oppfylt kravene til slukkevann i tilfelle brann.

Foto: KARL BRAANAAS

Firmaet som er ansvarlig for tomannsboligens kvalitet og brannsikkerhet, skal ha kommet med feil opplysninger om brannslukkingsvann.

Nå har byggesaken for tomannsboligen på Landøya endt hos tilsynsavdelingen ved plan og bygg i Asker kommune. Det er et arkitektfirma fra Moss som er tiltakshaver og ansvarlig foretak i saken. 

For ett år siden søkte firmaet om midlertidig brukstillatelse for den ene halvparten av tomannsboligen, og det ble innvilget fra kommunens side, uten at det ble utført tilsyn.

– Fra vår side ble det da lagt til grunn at tomannsboligen er prosjektert og oppført i henhold til gjeldende regelverk, og at kravene til brannslukkingsvann var ivaretatt, sier jurist Stig Torgersen i Asker kommune.

Liker ikke skråning

Problemene for arkitektfirmaet begynte imidlertid i fjor høst, da det søkte om brukstillatelse for den andre delen av tomannsboligen.

– Det var i den forbindelse kommunen avdekket at kravene til slukkevann ikke er ivaretatt, sier Torgersen.

Jurist Stig Torgersen i kommunen sier at det ansvarlige foretaket, som er et arkitektfirma, er bedt om å dokumentere forholdene.

Foto: KNUT BJERKE

Arkitektfirmaet skal ha opplyst at det er rundt 50 meter til kum for brannvann, noe som i og for seg er innenfor kravet om maks 100 meter.

– Men det er ikke innenfor når brannvesenet, ved en eventuell brann, må klatre opp en bratt skråning og dra slanger, kommenterer Torgersen og viser til at kommunens regel sier en avstand på maks 100 meter langs brøytet vei.

Kritisk brev avvises

Arkitektfirmaet beskyldte tidligere i mai – ved hjelp av advokat – Asker kommune for «usaklig forskjellsbehandling» i og med at den ene seksjonen fikk brukstillatelse og den andre ikke. Firmaet mener også at kommunen ikke har gitt god nok veiledning om vurderinger knyttet til slukkevann. Kommunen avviser dette.

– Det er et ansvarlig foretak i saken, og det er dette som skal påse at krav til slukkevann er oppfylt, opplyser juridisk rådgiver Fredrik Harvik Thoresen i kommunen. 

Arkitektfirmaet har ikke besvart Budstikkas henvendelse.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.