BAKGRUNN: Enebolig med 1967-standard gikk 1,85 mill. over takst

Når en bolig selges flere hundretusener og kanskje flere millioner over takst, stilles det ofte spørsmål om taksten ble satt for lavt. Are Andenæs Huser mener at det spørsmålet blir for enkelt å bare svare ja på.

– Det er i utgangspunktet ikke vanskelig å gi en korrekt vurdering av verdien på disse objektene, men det handler nok ofte om at man oppnår en høyere pris enn man burde. Vi ser at folk rett og slett er veldig glad i oppussingsobjekter. De er ekstremt populære og mange forbrukere er for optimistiske når det gjelder oppussingskostnader, sier Andenæs Huser, og fortsetter:

– Det oppnås derfor ofte høyere priser på slike objekter enn forventet på forhånd, vi ser til og med eksempler på at oppussingsobjekter og nyoppussede leiligheter går for tilnærmet samme pris, legger han til.

LES OGSÅ: Tomannsboligen med sliten 1952-standard gikk 1,25 mill. over takst

– Ser et potensial

Eneboligen på Hvalstad i Asker med 1967-standard ble solgt for 1,85 millioner kroner over takst. Andenæs Huser mener at når en bolig går så mye over takst skyldes det i noen tilfeller interessenter som ser et annet potensial i eiendommen enn det takstmannen har gjort.

– Det finnes selvsagt spesielle tilfeller hvor en interessent ser et potensial i eiendommen som det ikke er naturlig å legge til grunn når man takserer, sier Andenæs Huser, som understreker at han kommenterer på generelt grunnlag og ikke kjenner til den konkrete saken.

– En takst er et øyeblikksbilde av eiendommen og det kan gi store utslag på prisen når noen aktører ser et annet potensial, for eksempel ved at man kan få til et påbygg eller nybygg som kan gi økt verdi, fortsetter han.

LES OGSÅ: Boligmarkedet: Ord og uttrykk du bør kjenne til

– Viktig med uavhengig vurdering

For å unngå å sitte med svarteper som boligkjøper, spesielt i tilfeller hvor det dreier seg om oppussingsobjekter, er Andenæs Huser derfor klar på at det er viktig med å ha en vurdering fra en uavhengig takstmann slik at man har et godt faktisk grunnlag for de valg som gjøres i en hektisk budrunde.

– Vi oppfordrer alle forbrukere til å etterspørre takstmannens verdivurdering og ikke bare ta prisantydning fra megler som utgangspunkt. Vårt beste råd til forbrukerne er å lese all informasjon og særlig rapporten fra takstmann nøye, avslutter direktøren.