– Det er alltid stas å bli nominert, sier Teige, som kan se tilbake på to tidligere prisnominasjoner.

Romanen på Aschehoug forlag handler om norske kvinner som giftet seg med tyskere etter krigen, og hvordan de ble straffet med å bli fratatt sitt norske statsborgerskap.

Utgangspunkter er tre generasjoner kvinner, og en mørk hemmelighet. Det er barnebarnet som kommer over et bilde av sin avdøde mormor sammen med en tysk soldat, og hun begynner å nøste.

– Ingen andre land straffet kvinnene så hardt som Norge, ved å ta fra dem statsborgerskapet. Det ligger meg veldig på hjertet å si noe om dette, sier Teige.

Hun forteller at romanen er basert på sanne historier, som kvinner har fortalt henne, samt skriftlig kildemateriale hun har fått innsikt i.

LES OGSÅ: -Jeg snakket aldri om det, før dommen

De ti nominerte

Denne gangen er Teige nominert samme med: Heidi Linde, «Norsk sokkel» (Gyldendal), Helga Flatland, «Vingebelastning» (Aschehoug), Jørgen Jæger, «Monster», (Juritzen forlag), Ketil Bjørnstad, «Verden som var min. Sekstitallet» (Aschehoug), Lars Saabye Christensen, «Magnet» (Cappelen Damm), Maja Lunde, «Bienes historie» (Aschehoug), Roy Jacobsen, «Hvitt hav» (Cappelen Damm), Samuel Bjørk, «Uglen», (Vigmostad & Bjørke) og Siri Pettersen, «Evna» (Gyldendal).

Prisen skal deles ut tirsdag på Litteraturhuset i Oslo. I fjor gikk den til Lars Mytting for «Svøm med dem som drukner». Vinneren får en bronsestatuett av billedhugger Nils Aas.

Prisen

Dette er bokhandlernes egen pris, som deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. De har nominert ti blant 100 ulike bøker. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor genrene skjønnlitteratur, og barne- og ungdomsbøker.

– Det viktigste for meg er at det er stor interesse for boken. Jeg har reist mye og truffet mange som har lest den. Det er strålende at ansatt i bokhandlene liker den og stemmer den frem blant 100 bøker. Selv om jeg ikke vinner, så betyr dette mye for salgstallene, sier Teige, som skal snakke om romanen på Asker bibliotek torsdag, sammen med Lars Saabye Christensen.

LES FLERE KULTURNYHETER HER