Bibliotekarene over hele Asker og Bærum skravler i vei

POPULÆRT: Siri Westbye (til venstre) og Anne B. Bull-Gundersen under bokpraten i Asker nylig. Lignende arrangementer holdes i vårt distrikt flere ganger i uken.

POPULÆRT: Siri Westbye (til venstre) og Anne B. Bull-Gundersen under bokpraten i Asker nylig. Lignende arrangementer holdes i vårt distrikt flere ganger i uken. Foto:

Trodde du at lesehester satt stille med nesen i boken, må du tro om igjen. Flere ganger i uken prates det nemlig mest om bøkene.

DEL

– Jeg prater mest, og leser minst, sier Astrid Skovli (69) fra Billingstad.

Det er flere år siden hun møtte til Bokprat på Asker bibliotek for første gang. Da pratet hun til venstre og høyre. Nå er sidekameratene nære venner. Hver fredag møtes de på biblioteket til bokprat. Slik er det over hele distriktet.

– Jeg gleder meg til hver fredag. Det er hyggelig. Folk er avslappet. Også er det gratis, sier Skovli, og super i seg gløgg som bibliotekarene serverer.

– Her er det unge og gamle, lærere, og til og med menn. Sist var det to, og en gang var mannen min med, sier Skovli.

Låner ut 250.000 bøker

På podiet sitter forfatter Anne B. Bull-Gundersen. Hun leser om faren som ofret lidenskapen sin for at veslejenta skulle få en trygg og jul. «Julelys» heter historien fra juleheftet som ble utgitt i 1933, og som Bull-Gundersen har gjendiktet.

Nå leser hun om mannen som kaster kortstokken i peisen, finner veien ut av uføret og registrerer at veslejenta tenner vakre julelys. Han får julekurv fra storbonden, med både kjøtt, flesk og løfte om arbeid når høytiden er over.

– Folk var fattige. De likte å høre om andre som klarte å snu en vanskelig situasjon, sier forfatteren fra Asker.

Det finnes tonnevis med bøker ved bibliotek rundt om i Norge. En kvart million bøker lånes ut ved Asker bibliotek. Én av dem er Bull-Gundersens «God, Gammeldags jul». Nå deler hun historiene med forsamlingen som teller rundt 50.

– Det er fint å lese. Dette er blitt en greie som folk vil komme til. Men det er bare damer her, kanskje et par menn. Det bryr jeg meg ikke om, så lenge de hygger seg med boken min, sier Bull-Gundersen.

Anbefaler bøker

Bibliotekar Frid Feyling forteller at da Linn Ullmann leste fra «De urolige», boken hun skrev om sin far, kom det så mange at de måtte flytte arrangementet ut av biblioteket og inn til kulturhusets scene for at alle skulle få plass.

– Vi bruker foajéscenen når vi venter mange. Innholdet er ikke alltid fastlagt på forhånd, da kan vi ta imot forfattere på kort varsel. Noen ganger anbefaler bibliotekarer bøker. De siste årene har vi hatt flest forfattermøter. Etter jul kommer Åsne Seierstad og Ivo de Figureido, sier Feyling.

LES OGSÅ: Kastet 36.000 bøker i fjor

Prater i Bærum også

Også Bærum bibliotek har bokprat. I Sandvika er det fredag klokken 12, på Bekkestua er det lørdag klokken 14. Også Rykkinn og Høvik har bokprat med bibliotekarer som anbefaler lesestoff.

– Vi velger de siste bøkene vi har lest, gjerne nyere skjønnlitteratur. Vi vil spre leserglede. Når vi ikke er for mange, kan vi få til diskusjon. Nærhet er viktig, sier bibliotekar Elizabeth Stavseth Laheld på Bekkestua.

Den første fredagen i måneden inviterer kollega Elin Lien en foredragsholder til å prate om boken sin i Sandvika. Nå er temaene blant annet Amerika, Tyskland, Norge og Irland.

– Det gleder vi oss veldig til. De neste fredagene er det Litterært kvarter. Da forteller vi om en bok eller to, som vi har lest. Helt uformelt. Ofte har de som kommer lest boken. Da blir det diskusjon, sier Stavseth Laheld.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags