Skip to main content

Her er båtfolket i full gang med vårpussen

PÅSKEN 2016 HOLMEN BÅTFORENING SNEKKENE BLIR PUSSET

Ikke alle dukker under for arbeid og slit, til tross for en tidlig og kald påske. Ved enkelte havner har båtpussen så smått kommet i gang.

– Jeg startet vårpussen allerede for fire uker siden, og var nok den første som dro av vintertrekket her i havnen i år, sier Henning Paur fra Sandvika med et smil. Han står ved Blommenholm Båtforening og pusser sin Bavania 44 Vision.  Det lunkne oppmøte i havnen tror han skyldes en kald og tidlig påske.

– Det har vært en påsketradisjon å pusse båt helt siden jeg kjøpte min første seilbåt som 14-åring. Jeg synes det er hyggelig å tilbringe påsken her. For meg er dette starten på sommeren, sier han.

FØRSTEMANN: Henning Paur forteller at han var den første som dro av vintertrekket ved Blommenholm båtforening. Han har mye å gjøre før båten skal på sjøen og må benytte hver eneste oppholdsdag.

LES OGSÅ: Inviterer til påskeegg-jakt på Gupu

Trebarnsfaren forteller at det har blitt ekstra mye arbeid i år, etter som propellen dunket borti en stein på sensommeren. Det ene roret har også fått en liten skade som må fikses.

– Vi pleier vanligvis å dra på fjellet, men nå skal påsken kun tilbringes her. Det er bare å jobbe på – båten skal i vannet innen 11. april, sier han.

Ser frem til Regatta

En som akkurat har startet innrullingen av båtpresenningen er Kristian Hersløv. Han er ikke i tvil om hva som driver han i arbeidet gjennom høytiden.

– Jeg skal delta i Helly Hansen Skagen Race i starten av mai – som er et av de største regattaene som arrangeres i her på Østlandet. Turen går fra Åsgårdstrand til Skagen, forteller han ivrig.

– Når vi kommer frem sitter vi pent og drikker kaffe i to døgn – og så er det hjem igjen, ler han.

LES OGSÅ: Hit drar Storsenter-sjefen og andre kjente fjes til påske

I fjor dro Hersløv på åtte ukers seiltur til Lofoten, men i år er planene litt mer uklare. Det blir enten en tur til Danmark eller Tyskland, tror han.

Han forteller at han skal tilbringe noen dager i havnen i påsken for å klargjøre båten.

– Men dette skal gå bra. Det er alltid gøyere å pakke ut enn å pakke inn.  

– Mister samværet når båtene kommer på sjøen

På Holmen er det heller ikke et pulserende liv til tross for at påskeuken er i gang. Under en trebåt fra 1972 sitter likevel smørblide Solveig Vatn og pusser båt for harde livet.
– Vi begynte å pusse båt allerede for to uker siden. Det blir ikke noe annet en båt-båt-båt hele påsken gjennom, smiler et blått ansikt under en presenning.

Hun forteller at hun hadde ventet mer trøkk på Holmen i påsken. Og tror resten av båtfolket har prioritert hytta på fjellet i år.

ARVEGODS: Solveig Vatn forteller at hele påsken går med til å pusse trebåt. Denne arvet samboeren hennes fra sin bestefar, og ble kjøpt ny i 1972.

LES OGSÅ: Lover godt hjemmeføre i påsken

– Det er veldig mye kjekke mennesker her nede, og vi har et hyggelig samvær på bryggen. Det hender også at jeg tar med litt vaffelrøre og Coca Cola til båtpusserene – vi koser oss.

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre i påskeferien

Fikk trebåt i gave

Solveig har selskap i Erik Syvertsen fra Brønnøya – som pusser sin trebåt fra 1934 et steinkast unna.

– Jeg fikk båten i 40-årsgave fra konen min. Hun spurte meg like før feiringen om det ikke hadde vært gøy med en båt, men jeg svarte at jeg aldri mer skulle eie en trebåt. Da hadde hun allerede kjøpt denne, ler han.
– Når jeg først fikk den var det jo stas likevel da, smiler han.

Entusiatene forteller at det føles som et tomrom når alle båtene er kommet på havet – og man mister fellesskapet i havnen.

– Det er dette som er kos, smiler Vatn.

MÅLSETTING: Erik Syvertsen forteller at motoren i hans båt ikke har gått på tre år, men at dette er året hvor båten skal på havet.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.