Hver vibrasjon er et lokkemiddel. Hvor lang tid tar det før det suger deg inn i mobilens vidunderlige verden og lar deg bli der inne? For hvert sekund ekstra du er fanget, for hver ekstra klikk eller LIKER, bygger du kapitalen til Facebook eller Instagram eller Snapchat eller millioner av andre som lever av å holde deg innesperret og borte fra det du egentlig skulle gjøre.

Å motstå fristelser er som penger i banken. Jo mer du gir etter desto mindre har du på konto. Kanskje har du egentlig bestemt deg for å la mobilen ligge, men du blir fristet. Når neste fristelse kommer har du mindre igjen å stå i mot med. Dermed blir det stadig vanskeligere å ta viktige valg.

LES OGSÅ: På denne kaffebaren er det ikke gratis nett

Alle som har sittet ved spillebordet og vunnet vet at det er nesten umulig å reise seg å gå. I et svimlende øyeblikk er du full av penger, men så langsomt men sikkert tømmes du for penger. Det går nedover med deg til du blakk og elendig må forlate spillet.

90 prosent av alle nordmenn under 30 år sover med mobilen innen rekkevidde. Mange går hele dagen og kjenner etter vibrasjoner og frykten for å være uten dekning kan være så plagsom at det kan sammenlignes med røyksug for en som nettopp har bestemt seg for å slutte. Når mobilen din er slått på vil hjernene din konstant være i beredskap, og ubevist lete etter en anledning for å koble seg på. Å ikke sjekke mobilen vil da være en belastning, noe som plager deg.
LES OGSÅ: – Vi blir mobilnarkomane


Det har vært utført psykologiske tester på hvordan det arter seg å motstå fristelser. Man lar en gruppe mennesker se på noe godt, men ber dem utsette å spise og heller å få en belønning senere. De som klarer å motstå fristelsen viser seg å klare seg dobbelt så bra senere i livet. Viljestyrke er bra for karrieren. Viljestyrke er bra for det meste.

Datamaskiner er laget for multitasking. Mennesker er ikke det. Hjernen kan bare gjøre en ting av gangen, viser forskning. Det vi egentlig driver med er at vi skifter raskt mellom oppgaver, og tror at vi gjør flere ting på en gang. Det som da skjer er at kvaliteten på det meste går ned.

Jeg ligger i sengen. Det er ganske sent og jeg har bare noen minutter før jeg er for trøtt til å sove. Jeg har lyst til å lese en god bok. Men jeg må bare sjekke mobilen først. Og den forfører meg. Slik den alltid gjør. Jeg har nå en hel stabel med påbegynte bøker liggende på nattbordet. Jeg kjøper stadig flere bøker. Som jeg ikke får lest. Jeg blir mer patetisk for hver dag som går.

Dette innlegget ble først publisert på skribentens blogg