55-åringens seier kommer også 40 år etter at Agdestein ble norgesmester for første gang. Som 15-åring ble den tidligere sjakkpresidenten tidenes yngste norske mester.

– Jeg er ikke så opptatt av rekorder. Det er viktigere å vite at hodet og kroppen fungerer, sier Agdestein ifølge TV2 om det faktum at han er tidenes eldste mester.

Faktisk satte Agdestein nesten rekord i poeng også – stormesteren tok åtte av ni mulige poeng. Ifølge Tromsø Sjakklubb har man ikke sett et bedre resultat i eliteklassen siden 1988 – da Agdestein selv tok åtte og et halvt poeng under NM som da ble spilt i Asker.

Solid pengepremie

Ifølge TV2 får Agdestein en premie på 100.000 kroner for seieren. Dette er den største premien en vinner i en landsturnering har vunnet noen gang. Tidligere har førstepremiene ligget på rundt 30.000 kroner.

Årsaken til den store premien skyldes ifølge kanalen en gave fra den avdøde sjakkentusiasten Bjørn-Kristian Bjørnsen. Åtte millioner kroner har blitt satt i et fond, som styres av Norges Sjakkforbund. Halvparten av avkastningen her benyttes til premier i eliteklassen under NM.

Likevel deltok kun en av Norges fem høyest rangerte under mesterskapet – tredjeseedede Jon Ludvig Hammer. Magnus Carlsen har ikke vært med siden 2006.

Agdestein er glad for pengepremien.

– Det betyr mye, absolutt. Den økte premiepotten burde definitivt påvirke deltagelsen. Den er ment til å lokke, og det er egentlig litt dumt at de beste ikke er med, sier Agdestein til TV2.