Dette er de beste lokale badestrendene

BLÅTT FLAGG: Sjøstrand i Asker er blant strendene som har blitt tildelt Blått Flagg i forbindelse med årets badesesong.

BLÅTT FLAGG: Sjøstrand i Asker er blant strendene som har blitt tildelt Blått Flagg i forbindelse med årets badesesong. Foto:

Sola skinner og lørdag vil temperaturen ligge rundt 20 grader. Fire badestrender i Asker og en i Bærum kan smykke seg med det blå flagget i årets badesesong.

DEL

Hvalstrand, Sjøstrand, Holmenskjæret og Hvamodden har alle blitt tildelt det gjeveste kvalitetsstempelet en badestrand kan få i forbindelse med årets badesesong. Det er Asker kommune godt fornøyd med.

I tilegg er deler av nye Kadettangen åpnet.

– Vi er den kommunene som i hvert fall tidligere har hatt desidert flest strender med Blått Flagg, så dette er et satsingsområde. Det er en kvalitetsbetegnelse i forhold til blant annet rent badevann, så det er veldig hyggelig å ha så mange strender med den sertifiseringen. Det trekker ikke flere turister, men det er hyggelig å vise publikum at vi passer på strendene våre, sier havnesjef Dag Solbakken i Asker kommune.

HVAMODDEN: Ytterst på Nesøya finnes denne perlen av en badestrand.

HVAMODDEN: Ytterst på Nesøya finnes denne perlen av en badestrand. Foto:

Det er en rekke kriterier som skal tilfredsstilles for å kunne heise flagget. Det stilles krav til vannkvalitet og bakterienivåer i vannet og informasjon om dette. Videre stilles det blant annet krav til adkomst, antall toaletter på stedet, tilrettelegging for handikappede, kildesortering og førstehjelpsutstyr. Vannprøver skal tas hver 14. dag og det må ikke gå mer enn 18 dager mellom hver prøve.

– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på at stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Blått Flagg koordinator Marit Kjellesvik i en pressemelding.

LES OGSÅ: Til fots i naturreservat

Håper på fem strender

STUP I DET: På Hvalstrand kan man trygtstupe i det. Både vannkvalitet og temperatur skal være bra.

STUP I DET: På Hvalstrand kan man trygtstupe i det. Både vannkvalitet og temperatur skal være bra. Foto:

Neste år satser Asker på å kunne tilby enda et Blått Flagg til sine badegjester.

– Tidligere hadde vi Blått flagg på Fritznerstranden i Vollen, men den har vi ikke søkt om de siste årene. Fasilitetene er gode nok, men sertifiseringen krever en femårsperiode med godt badevann, og for tre eller fire år siden hadde vi noen målinger hvor vannkvaliteten ikke var helt som den skulle være. Etter det har vannkvaliteten vært bra, men vi søker ikke fordi vi vet at vi ikke vil nå målene om langsiktighet, sier havnesjefen, og fortsetter:

– Vi har tro på at det vil bli i orden neste år, men en skikkelig regnskyll før kontroll kan ødelegge, så vi kan ikke love noe, legger han til.

LES OGSÅ: Koste seg i solen: – Nesten som sommer

Storøyodden

BLÅTT FLAGG: Storøyodden badeplass har også i år fått Blått Flagg.

BLÅTT FLAGG: Storøyodden badeplass har også i år fått Blått Flagg. Foto:

I Bærum er det Storøyodden badeplass som nok en gang har oppnådd Blått Flagg for sommersesongen.

– Det er på en måte noe å strekke seg etter og et kvalitetsstempel, så å opprettholde den standarden er viktig, sier leder for natur og idrett, Svein Finnanger i Bærum kommune.

LES OGSÅ: Her kan du bade til sommeren

Finnanger legger ikke skjul på at de godt kan tenke seg å heise flagget på flere strender etter hvert.

– Vi har tidligere forsøkt med Kadettangen, men på grunn av vannkvaliteten ved flom i elven, så har vi ikke fått godkjent den. De siste to årene har vi naturlig nok ikke søkt der, men vi vil prøve igjen på Kadettangen når den blir ferdig, fortsetter Finnanger, som kan fortelle at arbeidet med å klargjøre en liten del av badestranden på Kadettangen er godt i gang.

– Nå har de rullet ut ferdiggresset på den delen av stranden som skal åpnes. Gresset må få litt tid på seg, men planen er å åpne stranden 14. juli, avslutter han.

LES OGSÅ: Vill vest til Kadda - to festivaler klarert

Gåsemøkk

Noe som har gjort de lokale strendene mindre trivelig å ferdes på, er etterlatenskapene til de mange flygende gjestene. Dette er et problem det jobbes med kontinuerlig.

– Det er gåsemøkk på strendene. På Hvalstrand er dette en del av driftsavtalen til de som tømmer søppel og organiserer parkeringen. Vi har også en sugeinnretning som vi bruker for å fjerne mest mulig. Med jevne mellomrom skyter vi også skremmeskudd med startpistol, og det har vist seg at gåsa flytter seg til et annet sted når den blir skremt, forteller Solbakken, men legger likevel til at det er umulig å få fjernet alt.

– Gåsa drar dit den vil, og det er helt umulig å forhindre at den fra å komme på strendene. Det mest effektive tiltaket vi driver med er eggpunktering i hekkeperioden, og i år har vi tatt veldig mange egg, fastslår han.

LES OGSÅ: – Det koster noen titusener

Solbakken forteller også at de har fokus på hunder.

– Når det gjelder hunder så er det båndtvang, og vi opplever stort sett at hundeeiere er flinke til å overholde det og ta med seg hundebæsjen, fastslår han.

LES OGSÅ:  Rami måtte ringe rundt til bileiere for å komme seg ut fra parkeringsplassen

Bra temperatur

Flere badegjester har allerede fått prøvd badevannet, og snart skal det ifølge Solbakken være levelig badevann for majoriteten.

– Vi har automatisk temperaturmåling, og vi ser at gradene stiger voldsomt for tiden. Det begynner å lukte på 20-tallet nå, så sommeren er på vei.

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE). Sertifiseringen gjelder for perioden fra 5. juni til 31. august.

Artikkeltags