Det er flott å lese at fylkestinget i Viken har bestemt at kollektivtransport skal prioriteres. Det er bare synd at de prioriterer helt feil.

Hoda Imad (fylkesrådslederkandidat for Akershus Ap) er ute i Budstikka 17. mars og skryter av at Viken har vedtatt at du kan få 40 prosent rabatt på enkeltbilletter når du reiser med kollektivtransport.

Det er vel og flott det, men det er vel ikke der skoen trykker.

Hvorvidt en enkeltbillett koster 40 kroner eller 66 kroner er neppe avgjørende for om man velger å reise med buss, tog, T-bane og båt.

Les også

Martin Strømme: Hvor stor skade kan det faktisk gjøre at 16- og 17-åringer får ta et glass vin til maten?

Det som trykker på lommeboken, er at månedskort i én og to soner koster henholdsvis 853 kroner og 1.512 kroner. Og gud forby om du må reise gjennom tre soner, da er prisen stive 2.174 kroner.

Vi trenger ikke se lenger enn til vår nabo, Oslo. Der skrudde de i fjor ned prisen på månedskort fra 814 kroner til 499 kroner og mer enn tredoblet salget på én måned.

Å bruke store summer på billigere enkeltbilletter er å kaste bort penger som kunne vært brukt på at folk velger varige, grønne løsninger.

Som Hoda selv skriver: «Ingen setter seg hverken på bussen, båten, banen eller toget for å være snille, men fordi det løser hverdagslogistikken.»

De samme folkene som bruker kollektivtransport for å løse hverdagslogikken, er de som allerede har kjøpt månedskort. Ikke de som tar seg en busstur med enkeltbillett i ny og ne.

Vi trenger varige, grønne tiltak for å redusere utslippene og bidra til at flere tar kollektivtransport i hverdagen. Da trenger vi å belønne de som er trofaste brukere, nemlig de som velger å kjøpe månedskort.

En rabatt på månedskort ville faktisk utgjort en stor forskjell for mange.

Jeg gleder meg derfor til Høyre kan få en hånd tilbake på rattet igjen i nye Akershus fylke.