Publikumsflukt fra biblioteket i Bærum: – Vi er optimister

Legger planer: Biblioteksjef Trine O. Schøning vil lokke bæringene tilbake til bokhyllene med flere arrangementer. Det er stor aktivitet ved hovedbiblioteket på Bekkestua, etter åtte måneder med oppussing.  ALLE FOTO: EVA GROVEN

Legger planer: Biblioteksjef Trine O. Schøning vil lokke bæringene tilbake til bokhyllene med flere arrangementer. Det er stor aktivitet ved hovedbiblioteket på Bekkestua, etter åtte måneder med oppussing. ALLE FOTO: EVA GROVEN

Bærum bibliotek var stengt i åtte måneder. Både utlån og besøk dalte. Slik vil de løse utfordringene.

DEL

– Det gjør vi først og fremst med arrangementer. Mange kommer hit og får gode opplevelser. Det stimulerer også til leseglede. Alt henger sammen, sier Trine O. Schøning.

Da biblioteksjefen i Bærum presenterte fjorårstallene, var det 16 prosent nedgang i besøk og 10 prosent nedgang i utlån. Nå har hun igjen nedadgående kurver.

Årets statistikk viser at drøyt 10 prosent færre besøkte bibliotekene i 2016, sammenlignet med 2015. Utlånet sank med 5 prosent i samme periode.

LES OGSÅ: Bibliotekarene over hele Asker og Bærum skravler i vei

Tallene viser 604.976 utlån og et besøk på 414.856 ved opptellingen 21. desember. Hva synes biblioteksjefen om det?

Topp prioritet

– Det er klart vi ikke liker dette. Men vi jobber for å gjøre tilbudet attraktivt og øke besøket. Det har topp prioritet, sier Schøning og kollega bibliotekar Elizabeth S. Laheld.

Tallene må forstås ut fra at hovedbiblioteket på Bekkestua var stengt for oppussing i fire måneder av 2016 og like lenge i 2015. Bærum har mange digitale brukere, og korrigerte tall viser utlån på 2014-nivå.

– Ved en gjennomgang av utlånstallene, hvor vi korrigerer for de månedene hovedbiblioteket var stengt, ser vi at utlånet ligger i nærheten av nivået i 2014. Dette viser at utlånet fra Bærum bibliotek er ganske stabilt over tid, legger Schøning til.

LES OGSÅ: Derfor er Asker bibliotek blant Norges mest brukte

Ny språkkafé

Denne våren presenterer Bærum bibliotek et rikt program med nyopprettet språkkafé, teater, eventyrstunder, musikkverksteder og foredrag. Disse profilert forfattere skal friste folk tilbake til bibliotekets bokhyller; Åsne Seierstad, Vigdis Hjorth, Nina Lykke, Liv Arnesen, Amal Aden, Bob Dylan-biograf Gisle Selnes og den lokale musikeren Colin John (17).

I Norsk kulturindeks for 2016 er Bærum bibliotek på 151. plass blant landets 428 kommuner. I listen som tar hensyn til hvordan utlånet «burde» være ut fra besøk, utlån, voksne aktive lånere og deltagere på arrangement, rangeres Bærum som forventet.

Nest best i Norge

Her kommer Bærum nest gunstigst ut blant de fem største kommunene, med et utlån på 4,9 per innbygger.Bare Trondheim har høyere utlån med 5,5 per innbygger.

Men utlånet i Bærum er høyere enn i store byer som Bergen, Oslo og Stavanger.

– Vi ligger godt an blant de store kommunene. Vi er stolte av å slå Stavanger, som har et stort, flott bibliotek midt i byen, sier Schøning.

– Kan Bærum nå opp til gamle tall for besøk og utlån, når «alle» andre bibliotek forteller om mindre oppslutning?

– Jeg har tro på det. Vi har god utvikling, sier Schøning.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags